ГЕРБ, в лицето на Даниел Митов и Деница Сачева, даде брифинг, в отговор на интервюто на президента Румен Радев пред БНР от тази сутрин.

Митов, заяви, че благодари на държавния глава, че не е подписал указа му, защото по неговите критерии не отговаря за посланик, тъй като не е бил част от Държавна сигурност.

"Г-н президент, много ви благодаря, че не подписахте този указ да стана посланик, това е една от най-големите услуги, които някой ми е правил някога. По критериите на Радев аз не ставам за този пост, тъй като нямам картонче за агент от ДС", заяви новият зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов, който влезе в ролята на основно острие на Борисовата партия срещу президента.

През ноември 2020 г. Екатерина Захариева съобщи, че Радев е отказал да назначи Митов за посланик в Румъния.

В коментар за казаното от президента за провал на службите по шпионските скандали Митов попита защо президентът не е заел позиция по случаите "Навални" и шпионския скандал у нас.

"Британското правителство и то ли е позволило отравянето на Скрипал и дъщеря му, чешкото правителство ли позволи взривяването на складове на негова територия", запита Даниел Митов и попита защо е скрил подписването на декларацията на групата В9 срещу Русия.

По думите му Радев се опитва предизборно да лъже всички едновременно  - иска да е добре и с ЕС и с Русия, като намигва и към Дубай с определени назначения:

"Президентът в момента се опитва, предизборно, преди собствените си избори, да лъже всички едновременно. На едните да казва, че е прозападен, на другите да казва, че е проруски, на третите да се обръща, да намигва към Дубай през назначения в служебния кабинет и в крайна сметка да държи в плен българските институции".

"Ако някой ще говори за заложени бомби, да каже какви са. Това е някакво съждение от въздуха. Нямам представа за какво говори, който и да е казал това", заяви още Митов.

Според предложения за премиер от ГЕРБ Даниел Митов е очевидно, че е имало координация между президента и политически партии, за да не разговарят с ГЕРБ.

"България трябваше вече да има стабилен и подкрепен от мнозинството кабинет. Очевидно има координация между БСП, "Има такъв народ" и Румен Радев, която се е състояла по време на консултациите и това се вижда в структурата на служебния кабинет", подчерта още Митов.

Бившият социален министър Деница Сачева нарече отправените критики на президента Румен Радев за актуализацията на бюджета "смешен плач", защото всички плащания са обезпечени и  гарантира, че има осигурени пари от хазната за продължаването на всички мерки в помощ на хората и бизнеса.

"Знаете добре, че всички плащания в бюджета са гарантирани през Закона за държавния бюджет, включително и през Закона за държавното обществено осигуряване. В краткия мандат на това НС президентът нито веднъж не призова за актуализация на бюджета. Напротив - интересуваше се единствено и само от Изборния кодекс. Ние предложихме правителство, ако то беше прието, щеше да има актуализация на бюджета. Това щеше да бъде първата ни задача. Но, въпреки липсата на актуализацията на бюджета, беше вече обявено, 12 часа след като встъпи в длъжност служебното правителство, обяви, че внезапно е намерило 318 000 000 лв. и ще може да осигури добавките за пенсионери в размер на 50 лв. във времето, в което ще действа това правителство. Т.е. не може да се говори за това, че бюджетът е издънен, че в хазната няма пари", каза Сачева.

По-рано, в предаването "Неделя 150" президентът Румен Радев каза, че с отказа да актуализира бюджета правителството на Бойко Борисов затруднява работата на служебния кабинет:

"В момента този кабинет е с вързани ръце. Отиващото си управление абдикира от една изключително важна задача за бъдещето на България, да депозира неговия план за възстановяване и устойчивост в ЕС и по този начин отново да постави служебния кабинет в една изключително трудна ситуация. И сега, само в рамките на дни, това всичкото трябва да се смели, анализира и да се вземе тежкото решение, ще се внася ли в този вид - по този начин всички пасиви на този план да се хвърлят върху служебното правителство или ще се търси начин той да бъде актуализиран".

Пред БНР Радев отхвърли обвиненията на ГЕРБ, че не се е произнесъл по темата за шпионския скандал с Русия:

"Абсолютно неразбиране, манипулация на факти. След като си пуснал руските агенти на техните служби безнаказано, години наред да тровят български граждани, да взривяват наши складове с военна продукция, както твърдят ДАНС и прокуратурата. След като позволи "Газпром" да завземе всички входно-изходни точки на тръбопроводите, които минават през България... Да твърдиш подобни неща е върхът на наглостта", коментира Румен Радев.

Президентът Румен Радев остро отговори и на спекулациите на ГЕРБ, че в служебното правителство има хора, свързани с обвиняемия бизнесмен Васил Божков, който е в Дубай.

"Няма как олигархията - Васил Божков или който и да е олигарх, да стане олигархия на Радев. Ние имаме различна ценностна система с предишния премиер /б.р. Бойко Борисов/, те дори не се пресичат", каза държавният глава.

Олигархията е там, където има чекмеджета с кюлчета, категоричен бе президентът той и подчерта, че винаги се е водил от отговорността за бъдещето на България и по този критерий е подбирал министрите в кабинета, без оглед на техните партийни пристрастия.

"Страхът все още не е отхлабил своя обръч и трудно хора се решават да заемат такава позиция точно сега. Тя е натоварена с много отговорност. Все още отишлата си съвсем скоро власт разполага с всички механизми - финансови и властови, но въпреки това има хора, които могат да застанат с лицето и с биографията си и да поемат тази отговорност", заяви държавният глава. И допълни: "Моите изисквания съм ги задал в началото, оттам нататък министрите имат пълната свобода да си подбират екипите и как да изпълняват тези задачи".

Президентът посочи, че този служебен кабинет е модел за излизане от безпътицата, в която се намира в момента България. "45-ото Народно събрание показа точно тази безпътица", уточни той.

Румен Радев изказа опасение, че може да се стигне до трети избори за Народно събрание през тази година и призова за по-голяма отговорност и изрази надежда партиите да проявят отговорност и да съставят правителство в рамките на следващия парламент.