И тази сутрин депутатите от партията на Бойко Борисов не се регистрираха, след като при липсата на "Атака" БСП и ДПС отново не можаха да съберат нужния кворум от 121 души.
След почивка обаче председателят на парламента Михаил Миков неочаквано отказа да извърши регистрация с електронната система и поиска квесторите да преброят народните избраници. Оказа се, че те са 207, заедно с на ГЕРБ, и той откри заседанието

ГЕРБ напусна залата, а Борисов се закани да сезират Конституцонния съд за груби нарушения на правилника и поиска оставката на Миков, когото нарече "шмекер".
Управляващите сами обсъдиха вота на недоверие.

Вижте снимки от парламента

Междувременно Лиляна Павлова, Димитър Главчев, Димитър Лазаров и Красимир Велчев от ГЕРБ депозираха искане за нов вот на недоверие по същата тема - провал на министерството на инвестиционното проектиране. Той трябва да бъде обсъден до 7 дни.

"Новият опит е отново по същата тема, защото днес на практика няма дискусия, защото вносителят отсъства, а заседанието е нелегитимно. В момента се провежда не дебат, а фалшиви словоизлияния", обясни в кулоарите на парламента Павлова.

Тя видя пагубно погазване на Конституцията и на парламентарния правилник. 
Павлова допълни, че ще поискат стенограма от заседанието и ще бъдат сезирани компетентните органи.

За Велчев в момента се извършвало политическо насилие в българския парламент. Той обясни, че в пленарна зала били всички бивши ченгета и доносници на ДС и от тях, освен насилие, никой нищо не можело да очаква.

"Ако трябва пак ще напуснем парламента", закани се той.

За утре в 11 часа е насрочено гласуване на първия вот на недоверие.

Оставка

Малко по-късно ГЕРБ внесе искане за оставката на Михаил Миков.
Десислава Атанасова обясни, че мотивите са заради погазване на правилника на НС и провеждане на нелегитимно заседание.
Като нарушения посочват и "системното недопускане на искания на опозицията от страна на председателя", поименна проверка на кворума, проверка с компютъризираната система.

"Ние сме с усещането, че вече се върнахме преди 1989 г., когато наличието на Тодор Живков, Милко Балев и Станко Тодоров в залата бе достатъчно, за да има заседание", обясни Атанасова.

От ГЕРБ настояват Миков да бъде освободен, защото бил безполезен - квесторите вършели чудесна работа, избран бил и по криминален начин.

Димитър Главчев поясни, че формално искането е за оставката на Миков, но искат оставката и на заместниците му.

"Да подновят чл.1 от Конституцията, но да запишат, че е за две партии", предложи зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев.

Председателят на парламента Михаил Миков обясни по-късно, че ще предложи искането на ГЕРБ за предсрочното му освобождаване да бъде първа точка утре.

По правилник

"Правенето на политика чрез сеир може да бъде ефектна за известно време, но в един момент втръсва на всички. Г-н Борисов продължава да се изживява в ролята на господар на държавата, но това време отмина", коментира председателят на БСП Сергей Станишев "втората серия от сценария на ГЕРБ за вота".

Той определи като нелепо поведението на ГЕРБ днес и добави, че няма никакво съмнение за легитимността на днешното заседание.

"Предстои обаче гласуване, вотът практически е изконсумиран и затова много нелепо е внасянето на втори вот по същата тема", посочи той и припомни, че според парламентарния правилник, нов вот по същата тема може да бъде внесен след шест месеца.

Междувременно лидерът на ДПС Лютви Местан коментира, че Борисов тръгнал към втория си величествен подвиг - "триумф на неговата опозиционна култура".