По-рано председателят на парламента Михаил Миков писа до председателите на парламентарните групи на ГЕРБ, БСП, ДПС и "Атака", че не може, ако първият вот на недоверие бъде отхвърлен, да бъде искан втори по същата тема, защото е забранено това да става в следващите 6 месеца.

Ако пък не бъдел отхвърлен - то премиерът трябвало да подаде оставка.

След като управляващите изиграха партията на Бойко Борисов с електронната регистрация и осигуриха кворум чрез преброяване от квесторите, което позволи вотът все пак бе обсъден, веднага беше внесен втори - отново за провала в политиката на инвестиционно проектиране. 

Гласуването по първия трябва да се проведе тази седмица, когато "Атака" вече ще са в залата и ще осигурят нужния кворум от 121 депутати.

Днес от ГЕРБ заявиха, че по първия внесен на 19 септември вот не са проведени редовни дебати, поради невъзможност на ръководството на парламента и управляващото мнозинство да открие пленарния ден на 25 и 26 септември (на 26 беше внесен вторият вот, а и двата дни започнаха без кворум - б.р.).

"Видно от гласуванията по парламентарни групи, на 26 септември са проведени две регистрации – първата е в 09:02 ч., като на нея са регистрирани общо 110 народни представители, от които 75 от БСП и 35 от ДПС. На повторната регистрация в 09:35 ч. са регистрирани 86 народни представители, от които 59 от БСП и 27 от ДПС. Това е съгласно официалната разпечатка, качена на сайта на НС", се казва в изявлението на ГЕРБ. 

От партията добавят, че и при двете регистрации не е на лице необходимият кворум от 121 депутати, поради което всичко извършено в пленарната зала е в противоречие на член 48, ал. 1 и 2 от правилника.
Тъй като е изтекъл 7-дневният срок, съгласно правилника на Народното събрание, и внесеният вот на недоверие от 19 септември не е разгледан, то следва по внесения проект за решение и мотиви от 26 септември да бъдат проведени дебати и гласуване в пленарната седмица от 2 до 4 октомври, настояват от ГЕРБ.

"Несъстоятелно е твърдението, че дебати вече са проведени на 26 септември, тъй като съгласно официалната информация за регистрация и гласувания по парламентарни групи, няма регистрирани и участвали в гласуването представители от ГЕРБ и "Атака", се казва още в позицията на партията на Борисов.

От ГЕРБ вече сезираха Конституционния съд за "грубо нарушение" на правилника на парламента, макар че Михаил Миков твърди, че има такава законова възможност.