В две последователни грами посланикът хвали вътрешния министър Цветан Цветанов за ареста на Алексей Петров и акцията „Октопод“ и в същото време споменава за разговори с главния прокурор Борис Велчев и правосъдния министър Маргарита Попова, посветени на реформата на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), предаде Дарик.

Посланик Джеймс Уорлик е поредният висш американски дипломат в страната, чиято кореспонденция беше разгласена чрез „Уикилийкс“ и партньорските му сайтове „Болканлийкс“ и „Бивол“.

Единият от двата доклада на посланика до Държавния департамент е писан в самия ден на акция „Октопод“. Посланик Уорлик пише, че арестите на Алексей Петров и другите обвиняеми по делото са подчертали слабостите на съдебната система. Целият позитивен ефект, породен от арестите по операция „Октопод“, ще бъде изгубен моментално, ако Алексей Петров и неговите съучастници не свършат в затвора, се казва в кореспонденцията.

От грамите става известно, че по препоръка на посолството е създадена междуинституционална работна група срещу организираната престъпност. Решен е въпросът с конфликта между ДАНС и МВР.

Джеймс Уорлик хвали и правителството на ГЕРБ по операциите срещу „Наглите“, „Крокодилите“ и „Октопод“. Ударите бяха успешна пиар акция за правителството, защото бяха насочени срещу добре известни групи, казва той.
В същото време големите риби са на свобода заради сериозни пропуски във формализираната съдебна процедура.

Уорлик се е срещал и с главния прокурор Борис Велчев и министър Маргарита Попова. В разговорите ставало известно, че реформата на НПК е срещнала яростната съпротива на старата стража - политици и съдии в съюз, адвокати и неправителствени организации.

Американският посланик прогнозирал в грамите си, че поради подкуп, принуда или поради технически причини делото срещу Алексей Петров няма да успее и посочва още, че правителството няма да бъде оценено според арестите на известни фигури, а според способността му да ускори делата за корупция, да затвори законовите вратички и успешно да вкара в затвора недосегаемите преди фигури на организираната престъпност.