Президентската двойка Румен Радев и Илияна Йотова положи клетва за втория си мандат на тържествена церемония в Народното събрание. Президент и вицепрезидент произнесоха клетвените думи да "спазват Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководят от интересите на народа".

В словото си от трибуната на парламента Румен Радев очерта приоритетите си за следващия мандат - по-широки промени в Конституцията, извън частта за съдебната система, а и такива, отнасящи се до гражданското участие и човешките права.

Президентът предупреди, че ни чака "каскада от кризи" и призова правителство и парламент за консенсус по демографската криза, образованието и конституционните промени. 

Външната ни политика трябва да се определя у нас, подчерта още държавният глава.

"Аз съм сред политиците, които желаят час по-скоро Република Северна Македония да стане член на ЕС. Като отговорен член на ЕС, България трябва да интегрира в него партньори, а не проблеми", предупреди президентът в речта си.

И даде да се разбере, че не приема никакво отстъпление от историята и правата на българите в югозападната ни съседка. Радев каза още, че е убеден, че икономизацията на отношенията само ще е от полза за двете страни.

Снимка: Булфото

Той предупреди, че ще бъде критичен и към новото правителство, когато счита, че прави грешки.

А от името на парламента го поздрави зам.-председателят на НС Кристиан Вигенин.

"България влиза в нов етап - на протегнатата длан. Само преди месец НС положи клетвата, която положихте и вие днес. Приемете пожеланието ни да изпълнявате високоотговорната държавническа мисия в името на страната", пожела Вигенин.

Снимка: Булфото

По време на речта на президента депутатите от ГЕРБ напуснаха пленарната зала.

Актът е в знак на протест заради президентските критики към тяхното управление, обясни лидерът на ПГ Десислава Атанасова по-късно в кулоарите на НС. Радев заяви, че у нас е налице антимафиотски консенсус и че вече страната не бива да се управлява по стария модел през екрана и по телефона.

"Демокрацията означава да зачиташ вота на гражданите, без значение как са гo упражнили, защото тази президентска двойка беше избрана едва с 30% избирателна активност, но и да браниш своите избиратели. Имахме усещането, че вече са взети много поуки, че са разчетени много грешки за поведението назад в миналото и сблъсъка между институциите", аргументира протеста на своята група Атанасова.

"За да има работещи институции, трябва да има диалог между тях", настоя тя.

Снимка: Булфото

22 депутати наблюдаваха церемонията дистанционно, тъй като са под карантина.

На клетвата на президентската двойка присъстваха премиерът Кирил Петков, министрите от кабинета, членовете на Конституционния съд, представители на дипломатическите мисии у нас, на регистрираните вероизповедания, на държавни институции, предишни президенти и председатели на Народното събрание.

От името на парламента президентът бе поздравен от зам.-председателя на НС Кристиан Вигенин.

"Истинските държавници усещат духа на времето, разбират болките и надеждите на своя народ и не се колебаят да действат решително, когато трябва да защитят бъдещето на родината си", заяви в речта си заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин.

"Когато за милиони българи беше най-тъмно, президентската институция остана да свети като фар, който дава посока. Събрахте и умножихте обществената енергия, което позволи да спечелите безапелационно изборите за президент и вицепрезидент и да се създаде мнозинството на промяната в 47-то Народно събрание", добави Вигенин.

Според зам.-председателя на парламента днес България навлиза в нов етап на своето развитие.

"Идва време за отворена длан и за протегната ръка. Идва време за градеж, за диалог, за справедливост. За укрепване на държавността и законността, за изпълване със съдържание на ценностите на демокрацията и свободата. Идва време, изправени пред кризите, да осмислим идеята за единението", коментира той.

"Само преди месец всеки един от нас произнесе клетвата, която положихте и Вие днес. Тази клетва ни свързва, тя ни задължава всеки един поотделно и всички заедно в действията си да се ръководим от интересите на народа. Затова нямам съмнение, че заедно ще установим нов конструктивен диалог между институциите. Ще проявим нужната мъдрост и воля за градивни и съзидателни политики в името на една по-добра и просперираща България", допълни Вигенин.

"Историческото време отреди на Вас, избраните за президент и вицепрезидент на Република България, и на новоизбраното 47-мо Народно събрание нелеки изпитания. Вярвам, че заедно ще се справим. От свое име и от името на народните представители приемете пожеланието да продължавате достойно да изпълнявате високоотговорната си държавническа мисия", заключи зам.-председателят на Народното събрание.

Снимка: Булфото

След клетвата Негово Светейшество патриарх Неофит ще посрещне президентската двойка в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", ще отслужи тържествен молебен и ще благослови президента Радев за успешен мандат като държавен глава.

Снимка: БТА

Официалното встъпване в длъжност на Радев и Йотова ще се състои на 22 януари на тържествена церемония пред Паметника на Незнайния воин.

Снимка: Булфото