47-то Народно събрание проведе своето първо заседание. Новите депутати отново седнаха в креслата в пленарната зала на емблематичната сграда с надписа "Съединението прави силата", а тази в бившия партиен дом засега остава неизползваема. 

Народните представители положиха клетва в името на Република България да спазват Конституцията и законите на страната, и във всичките си действия да се ръководят от интересите на народа.

След това в пленарната зала прозвучаха химнът на Република България и химнът на Европейския съюз.

Тържествената сесия откри доайенът сред депутатите - 70-годишния доц. Силви Кирилов - отново депутат от "Има такъв народ" и бивш председател на здравната комисия. Според българската Конституция първата сесия на всеки нов парламент се открива от най-възрастния сред народните представители.

Традиционно на първото заседание на новоизбрания парламент изявления направиха лидерите на представените в Народното събрание партии и коалиции - днес това са председателите на 7 парламентарни групи - ПП, ГЕРБ, ДПС, БСП, ИТН, ДБ и "Възраждане". 

След това 34-годишният Никола Минчев от "Продължаваме промяната" бе избран за председател на парламента със 158 депутатски гласа. Корпоративният адвокат, който е специалист е по процесуално право, беше предложение на парламентарната група на ПП, направено от Кирил Петков от трибуната.

Първото заседание на 47-ото Народно събрание завърши с обща снимка в пленарната зала. В нея не участваха депутатите от "Възраждане".

Новоизбраният председател на парламента Никола Минчев обяви, че следващото пленарно заседание ще бъде на 8 декември в 9 часа.