Това заяви пред Нова телевизия председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев. Той опроверга твърденията, че чрез налагането на глоби на медийната група „Икономедиа" си разчиства сметките с Иво Прокопиев, както и да се познава с Евелин Банев - Брендо.

Миналата седмица КФН наложи безпрецедентна глоба от 150 хил. лв. на издателя на в. "Капитал", затова че през юни 2014 г. обяви, че фирми, близки до Делян Пеевски, теглят парите си от ПИБ. Според комисията публикацията е допринесла до хаос сред вложителите на банката.

Освен това КФН глоби и врачански сайт заради заглавие "Ще фалира ли ПИБ".

Шефът на КФН и бивш депутат от ГЕРБ бе призован като свидетел в процеса срещу разследвания за пране на пари Евелин Банев - Брендо през 2013 година. Името му бе намесено в създаването на офшорни компании на Брендо. По-късно прокурорът се е отказал да привиква Мавродиев, тъй като е сметнал, че той няма с какво да помогне за делото.

"Стоян Мавродиев не фигурира в никакви масиви на ДАНС по темата за пране на пари, няма данни за участие в подобни операции и не е бил разследван. Това пише между кориците на делото. По лъжата за Брендо има заведено дело срещу Прокопиев", каза още Мавродиев.

Той отрече КФН да налага цензура и да обслужва Делян Пеевски.

"Тук не става въпрос за спиране на публикации. Категорично го опровергавам", заяви Мавдориев и уточни, че работят по сигнали за пазарна манипулация и удар срещу Първа инвестиционна банка.

Избран съм за председател на КФН през 2010 г. с гласовете на ГЕРБ, ДСБ и СДС, като всички депутати на БСП и ДПС гласуваха против. Радан Кънев очевидно се е объркал, нямам връзка с модела „Кой?", каза още Мавродиев. Няма двоен стандарт, категоричен бе той и посочи, че Комисията е глобявала и "Булгартабак", за която се говори, че е на Делян Пеевски.

В момента тече проверка срещу "Медиапул" и "Бивол", каза още Мавродиев, но отново посочи, че той лично не участва в тези проверки. По думите му това върши негов заместник, избран от парламента.

Протест "Санкциите на КФН срещу медии са цензура"

За 12 часа днес, пред сградата на Народното събрание, е насрочен протест срещу Kомисията за финансов надзор. Недоволството се организира в социалната мрежа "Фейсбук".

Повод за акцията е полученият от медийната група "Икономедиа" акт за 150 000 лева и допълнително 10 000 заради нежелание да бъде издадена тайната на източник на информация.

Според организаторите атаката от страна на КФН не е само срещу изданията на "Икономедиа", а и срещу редица други журналисти и медии, които получавали писма със заплахи за глоби и подвеждане под наказателна отговорност.

Обвиненията са, че чрез дейността си Комисията влияе върху пазарите.