Това обяви в сутрешния блок на БНТ вътрешният министър Цветлин Йовчев, след като в петък кабинетът набеляза 11 мерки за справяне със ситуацията.

Той потвърди, че в момента спешно се търсят места за настаняване на сирийските граждани, защото капацитетът на бежанските центрове у нас вече е изчерпан.  

"Тежестта основно пада върху Гранична полиция. Засилили сме наблюдението, имаме необходимите средства, сили и възможности при необходимост да осъществим почти 100-процентов контрол, затваряне на границата, актуализиране на националния план за противодействие на тероризма", каза още министърът.

Йовчев уточни, че МВР ще планира превантивни мерки, за да бъде минимализиран този риск. Той призна, че има риск, но повтори думите си от миналата седмица, че към момента няма данни за пряка терористична заплаха към територията на България.

Според министъра проблемът със сирийските бежанци идва от невъзможността Турция да спре потока от политически емигранти. Той обясни, че Турция има 440 000 бежанци и много силен натиск по границата си, така че действията на властите там не са умишлени.

На въпрос за евентуално участие на България във военна операция срещу Сирия, вицепремиерът отговори, че това не е искано от страната ни, а и нямаме такива способности, така че този въпрос не стои на дневен ред.

Военният министър Ангел Найденов пък каза пред журналисти, че предварителната оценка е, че разходите по приемането на бежанския поток у нас до края на годината биха били в размер на над 10 млн. лева. Следователно наистина трябва да търсим подпомагане, в това число и хуманитарна помощ от БЧК, каза той.

Кристалина Георгиева: Засега няма опасност


В хуманитарната общност не се очаква сирийските бежанци масово да тръгнат към Европа, големият риск от бежанска вълна е най-вече, ако се дестабилизира Ливан, което не е изключено, ако не се намери политическо решение на сирийския конфликт. Това заяви междувременно еврокомисарят по хуманитарната помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева пред БНТ.

Ние трябва да сме готови за такъв висок риск, тъй като виждаме, че Съветът за сигурност е парализиран. В ЕК вече работим за начина, по който да овладеем изключително голям поток от бежанци”, заяви Георгиева.

На въпрос каква бройка би дошла към България, тя отговори, че в момента към Европа са тръгнали около 45 000, около половината от които за Германия и Швеция.  

Президентът: Наказание за виновните

Държавата изпитва определени трудности с подготовката на адекватна реакция и условия за приемането на бежанци, чийто брой се удвоява и утроява и това може да се превърне в тенденция със сериозни цифризаяви пред журналисти президентът Росен Плевнелиев, цитиран от „Фокус”.

Той заяви готовност да свика заседание на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС), като ще прецени кога е добрият момент. Държавният глава подчерта, че позицията му е съвпаднала изцяло с тази на президента на САЩ Барак Обама.

Извършено е престъпление срещу човечеството и виновните трябва да бъдат наказани. Необходим е обаче и широк обществен дебат, тъй като кризата не е само регионална или пък на два часа път със самолет от нас. Тя може да се превърне и в глобална”, отбеляза Плевнелиев.

Той отново каза, че трябва да бъдат проведени дебати в парламента. Вчера председателят на Народното събрание Михаил Миков заяви, че това ще стане още в първите дни след ваканцията. 

След като Обама заяви, че засега няма да предприема военна атака срещу Сирия и ще изчака решение на Конгреса след 9 септември, турският премиер Реджеп Ердоган отново каза, че е готов да участва и без одобрение на Съвета за сигурност на ООН.


Анкета: Очаквате ли военна намеса в Сирия?