Това заяви вътрешният министър Цветан Цветанов пред БНТ тази сутрин по повод проведената в последните дни на ГКПП-Капитан Андреево спецакция на МВР „Граница” . При нея бяха арестувани един служител на "Гранична полиция" и трима митничари.

"Операция "Граница" е нещо, което беше задължително да се случи, защото това носи лош имидж и постоянни оплакванията от страните от ЕС за точно този рекет, който осъществяват митничари и капепейци на границата", заяви министърът.

Той описа схемата, по която са били изнудвани и българи, и чужденци: "Когато минава дадена транспортна фирма с автобус, стюардът, който слиза, носи всичките паспорти и за да няма допълнителни усложнения с проверки, които биха могли да забавят преминаването на границата, даваш едни 20 лева или 10 евро или 5 евро, което се е изградило като една традиция в годините назад. Тираджиите са абсолютно по същия начин".

Цветанов призна, че е обезпокоен от факта, че когато преди година ръководството на Капитан Андреево е било сменено, е заявил, че подобен подход трябва вече да бъде забравен.
"За съжаление обаче, явно от носталгия към миналото добро време, искат да го запазят", коментира той.

Цветанов предупреди, че всички служители, които правят това, "рано или късно ще бъдат задържани". Освен четиримата задържани, се прави разпознаване и на други служители, тъй като в продължение на месец и половина-два всички смени са били следени. Цетанов уточни, че са използвани СРС, има видеозаписи и доказателствата ще издържат в съда.

На въпрос дали случайно е избрана точно тази смяна, в която един от задържаните митничари е бившият кмет на Свиленград от БСП Светлин Проданов (1991-1995 г.), министърът отговори: "Не, разбира се. Това просто по никакъв начин не може да влияе. Аз дори сега разбирам, че е бил кмет, между другото".

Запитан какво е ставало със събраните пари, Цветанов поясни: "Практиката беше, че се предават някъде нагоре. Стигало се е и до ръководството и на министерството". По думите му това е ставало през последните 20 години, а и преди това. Помолен да уточни дали става дума за политическото или професионалното ръководство на МВР, той отговори: "Нека да говорим за смесен, комплексен уродлив процес".
Според него парите са стигали до там и не са отивали в партийни каси, защото сумите не са много големи.

Цветанов смята, че шефът на митницата на Капитан Андреево Стефан Марашев е бил наясно какво се случва. 
"Всички са били наясно. Когато беше задържан един митничар преди време, самият той каза, че около 45 000 лева е отчитал нагоре всеки месец като началник на смяна. Имаше информация, която беше потвърдена със записни заповеди на стойност около 1 млн. долара, които бяха раздадени на лица около него като кредити", разказа министърът.

Той обобщи, че има и митничари, и гранични полицаи, които са корумпирани.
"Заради това се обсъжда да има постоянно видеонаблюдение на пункта с изнесен сигнал, както митницата да си следят техните служители, така и ние също в „Гранична полиция” или в ГДБОП, за да може да се контролира целият процес на пункта и за да знаем, че всичко е спокойно", заяви Цветанов.