Гражданските сдружения "Български глас" и "Ние гражданите" внасят сигнал в Комисията за регулиране на съобщенията във връзка с наложени от мобилните оператори забрани за достъп до конкретни сайтове. От двете сдружения ще настояват комисията да извърши проверка на причините, довели до тези ограничения.

Преди дни в информационния поток се появи новината, че Виваком, Yettel и А1 са спрели достъпа на потребителите до сайтове като РИА Новости, ТАСС и социалната мрежа ВКонтакте.

"При проверка на свързаността установихме, че това се дължи на ограничаване на достъпа на потребителите до тях от операторите на съобщителни услуги.", заяви Даниел Божилов, председател на сдружение "Ние гражданите". 

Той поясни, че към момента не е обявена официална причината това да се случва, но чрез тези действия на операторите на съобщителни услуги се нарушават правата за достъп до информация, гарантирани от Конституцията, както и потребителски такива.

Тихомир Василев от сдружение "Български глас " заяви, че се е опитал да разбере причината за тези наложени тихомълком ограничения, но от центъра за обслужване на клиенти на един от телекомите, са обявили, че нямат информация. "Това е опасен прецедент, който има потенциала да заглуши всяка медия с различно мнение под предлога "Борба с дезинформацията". Опасявам се, че подобни действия ще доведат и до автоцензора.", заяви Василев.

От двете сдружения напомнят, че съгласно разпоредбата на чл. 5а, ал. 1 от Закона за електронните съобщения (ЗЕС) Държавните органи, при упражняване на своите правомощия, не следва да ограничават достъпа на крайните ползватели до или използването от тях на услуги и приложения посредством електронни съобщителни мрежи по начини, които водят до ограничаване на упражняването на правата или свободите, признати от Хартата на основните права на Европейския съюз и принципите на правото на Европейския съюз.

След оплаквания на граждани и журналисти, че са с отрязан достъп до редица руски сайтове, както и държавни институции на РФ, проверка на Dir.bg показа, че операторите обясняват спирането им с европейски регламент, както и с решение на правителството, министерството на електронното управление и ГДБОП заради войната в Украйна.

Това твърдение в публичното пространство провокира реакцията на министъра на електронното управление Божидар Божанов, който отрече наличието на подобно решение.

Божанов заяви, че по никакъв начин не е издавал подобна заповед за спиране достъпа на гражданите до медиите, тъй като, освен другото, не е и в правомощията му. 

От своя страна СЕМ обяви ограниченията у нас само и единствено за излъчването на руската телевизия РТ и производните й, както и за "Спутник", също съобразвайки се с решение на ЕС.

Така на този етап нито една държавна институция не е потвърдила тя да е разпоредила на телекомуникационните оператори спирането на информационни сайтове.

Междувременно от А1 възстановиха спрения достъп до повечето от спрените руски сайтове.