Към всички министри има изисквания, но премиерският пост е изключително важен. Това не е просто бушон, който стои начело на Министерския съвет, а човек, който да е лидер. Това заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов преди срещата на групата с "Има такъв народ" утре.

Вчера от партията на Слави Трифонов обявиха, че ще изпратят покани на десните, "Изправи се БГ! Ние идваме!" и БСП, на които да представят структурата и състава на новия си проектокабинет.  

"Получихме писмото, сега ни предстои председателски съвет на коалицията, на който ще преценим следващите си стъпки. Разбира се, нагласата ни е да участваме в тази среща, след като са ни поканили. Така че нещата продължават по технологическия ред, зададен от Конституцията, правилника на парламента и политическата логика. Както многократно сме заявявали, когато получим пълната информация за намеренията, плановете, персоналния състав на кабинета, нашата коалиция, която е демократична политическа сила, ще вземе своите решения как да се отнесем към предложения проектокабинет", каза Иванов.

На въпрос какво очаква от тази среща, насрочена за 15,30 часа във вторник, десният лидер отговори:

"Срещата се инициира от колегите от ИТН, в момента дори не мога да кажа какво очаквам, защото получихме много кратко писмо - не знам ще бъдат ли представени министрите, няма ли да бъдат представени, не знам какво си представят колегите. Така че очаквам някаква пътна карта как ще се предоставя информация, как си представят политическия диалог оттук нататък, стигането до отговори, които не интересуват. Трябва да е ясно едно - те са мандатоносител, те трябва да поемат инициативата, да поемат отговорността, така че, ако искат нашата подкрепа, ние сме на разположение, оставаме добронамерени".

Запитан дали знаят вече някакви имена за състава на кабинета и ще предложат ли още някакви, след като бяха обвинени от Трифонов, че искат постове, Иванов бе категоричен: 

"Нека съвсем ясно да кажем - ние наши представители не излъчваме и не предлагаме. Предлагаме и предлагахме формула, така че да бъде работещо това правителство, защото обещахме на гражданите промяна. Тази промяна може да стане само от решителни хора, които са доказали своята решителност, компетентност, готовност да се борят, дали като политици или като граждани, но те трябва да имат такава биография. Това е нашето очакване и на обществото, извън това не става дума за лансиране на наши представители, нито сме го  правили, нито ще го правим занапред. Каквото сме предлагали е било публично и ще продължим така".

До този момент десните не са изразили подкрепа за предложения Пламен Николов.

По повод атаката на Слави Трифонов "като какъв си представя, че е предлагач" на министри, след като политическата му сила е едва четвърта, Христо Иванов каза:

"Не сме в тази работа, за да сме лично засегнати, дадох отговор на твърденията, които бяха отправени, защото трябва да отговорим като коалиция, но изобщо не става дума за някакви емоции".

Междувременно съпредседателят на "Изправи се БГ! Ние идваме!" Николай Хаджигенов публикува поканата от ИТН, без да направи коментар. От нея става ясно, че техният разговор е насрочен също за утре, но в 14 часа.

От БСП също заявиха, че разговорът с тях ще се проведе във вторник.

За разлика от първата серия консултации, този път ДПС не получиха покана.