"Нарушението на Конституцията е едно от основанията за прекратяване на правомощията на президента", заяви във Фейсбук обръщение кандидатът да президент Лозан Панов.

Изказването му е по повод днешното решение на Конституционният съд, който определи президентския указ от 10 май, с който Румен Радев назначи Кирил Петков за министър на икономиката в първото служебно правителство, за противоконституционен.

Панов коментира, че е впечатляващо мнозинството, с което КС е взел това решение - 11 от тях са го подкрепили, като има само едно особено мнение, което е по отношение на допустимостта.

Първи за импийчмънт днес заговори Георги Марков. В интервю за Dir.bg той посъветва бъдещите депутати от ГЕРБ да внесат искане още в началото на следващия парламент и така да подложат Румен Радев на процедурата още преди изтичането на мандата му през януари 2022 г.

"Дали ще има 2/3 народни представители, които да гласуват такова искане и това искане да бъде внесено в КС, не мога да кажа. Дали Конституционният съд ще отстрани предсрочно президента? И това не мога да кажа, защото трябва да е изключително значително нарушението на Основния закон. Но този акт ще има политическо и морално значение за кариерата му. Но вече има основание за искане на импийчмънт", категоричен бе Георги Марков пред Dir.bg.