ГЕРБ поиска оставката на здравния министър Стойчо Кацаров заради погазването на конституционни права на гражданите с въвеждането на "зеления сертификат", провалената ваксинационна кампания и несправяне с пандемията. Това обявиха от партията на брифинг, след като по-рано в свои позиции оставката на министъра бе поискана и от БСП и ВМРО.

"Искаме оставката на Стойчо Кацаров, а на 14 ноември народът ще вземе оставката на Румен Радев",  заяви бившият председател на парламентарната група Десислава Атанасова. 

"Нужен е локдаун за правителството, то да се затвори. Пълен локдаун!", възкликна и бившият премиер Бойко Борисов, който се присъедини към съпартийците си по време на пресконференцията.

Повече от година време не е стигнало на служебното правителство и на президента, за "да разберат, че вирусът не е "шипченски" или "софийски", заяви Атанасова. На фона на тревожните данни за болни и умиращи, тя заключи: "А юмрукът прави лицеви опори или катери върхове".

"При около 20% ваксинационно покритие е абсолютен саботаж срещу бизнеса и срещу хората от днес за утре да се въвежда "зелен сертификат", заяви Атанасова. "Считаме, че това е нарушение на конституционни права. И е правилна реакцията на българските граждани към проваления министър Стойчо Кацаров и на кръстника на това правителство Румен Радев", обобщи тя.

ГЕРБ настоя спешно да се премахне заповедта в този й вид и да се върнат зелените коридори.

"Всеки час оставане на поста като министър на Кацаров е грубо газене на избора на всеки българин да живее в свободна демократична държава", категорична беше тя.

"Не може да се иска зелен сертификат за изборите, това е тежко погазване на Конституцията", категоричен беше и бившият здравен министър проф. Костадин Ангелов по повод коментар на здравния министър, че и това нововъведение се обсъжда.

Проф. Ангелов беше категоричен, че министър Кацаров е излъгал хората, защото "зелен сертификат" се издава само след направен писиар или ваксина, но такъв документ няма как да се получи срещу антигенен или обикновен бърз тест. 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пък прочете дословно коментар на президента, направен отпреди година, в която Радев посочва, че кризата у нас не е заради коронавируса, а заради безпомощността на кабинета "Борисов". 

"Кацаров е маша, всичко ще си дойде с оставката на Радев. За диктатора COVID имаше, като управлявахме ние", направи ретроспекцията Борисов.

"От вторник за четвъртък ни искат "зелен сертификат", на всеки вход трябва да има портиер от утре. Какви са тези хора, които ще проверяват личните данни, имат ли право? И кой, като ги провери, ще провери дали не е фалшиво?", попита още Борисов. "Много жандармерия трябва да има около него, да не го бият близките на разболелите се и починалите хора", констатира още лидерът на ГЕРБ по адрес на Кацаров, предвид недоволството на гражданите.

Лидерът на ГЕРБ дори препоръча на служебния кабинет да възстановят Оперативния щаб с техните експерти, които да се явяват всеки ден пред медиите. И сравни направеното от неговото правителство в пандемията със служебното.

"Все едно да сравняваш конска каруца с реактивен самолет", заключи Борисов. И предрече, че страната ни ще бъде изолирана от останалите заради провала с ваксинацията и несправянето с пандемията.

"Ще ни оградят като една клетка след Радев", каза Борисов.

Бойко Борисов обобщи, че се вижда управленският провал на служебното правителство не само в сферата на здравната криза. Той се зачуди още с коя точно от всички кризи това правителство, назначено от президента, се е справило.

"Кое е успешното на правителството, ръководено лично от Радев? Бежанските центрове пълни. 30 дена операцията с "Вера Су" тече в пълен ход. Карбамидът вече е отишъл долу на юг. Много полезен тор за водораслите! Много хубаво за туризма. И почват да ни заблуждават. Да не си помисли някой, че 30 дена са бездействали", заяви Борисов.

Той се възмути от изказване на министъра на културата Велислав Минеков, че е съдействал на свои близки за настаняване в болницата на болен с коронавирус.

"Минеков може да вземе ковчега и да го закара пред Министерството на здравеопазването. "Мои близки ме търсят лично да им намирал легла, намерил съм им", казва той, не се свени. Ами дай си телефона, защото нас ни търсят за погребения. Свършват гробищните паркове", реагира Борисов. 

По думите му цари хаос, а вече има индикации, че ще продължи. "Аз не виждам как следващо правителство ще се справи с тази криза. Трябват драстични мерки в енергетиката, да се върнат старите цени, за да спасят бизнеса", добави Борисов.

Той коментира думите на президента, че цените за битовия ел. ток за българите са гарантирани до Нова година. "И той казва - до 1 януари, а след 1 януари тая държава ще я затваряте ли, колега Радев?", попита Бойко Борисов.

"Ами като си сложиш зелен сертификат, къде е мярката 60 на 40, как ще я приложат? Чух, че нов заем ще теглят, сиреч всичко е в името и благото на човека. Името на човека е Румен Радев - да спечели изборите. След него и потоп", заключи бившият премиер.