Това каза в Търговище министърът на финансите Петър Чобанов, който заедно с главния изпълнителен директор на Българската банка за развитие (ББР) Димо Спасов се срещнаха с представители на бизнеса в Търговищe, предаде БТА.

По думите му редица показатели от началото на годината се подобряват, има подобряване на бизнес климата, дори и в строителството. Има увеличение на търговията на дребно, покачва се потребителското доверие.

"Оживлението все още не е достигнало онези предкризисни темпове, но нашата идея оживлението да е постепенно, да се постигне устойчив във времето растеж, да се разкрият нови работни места", каза министър Чобанов. Той обобщи, че конкретното искане на бизнеса, изведено от срещите е, правителството да продължи намаляването на административните тежести.

По отношение на очакваните санкции по ОП "Околна среда" Петър Чобанов бе категоричен, че министърът на финансите не налага санкции и корекции.

"Тъй като са допускани слабости в миналото, санкции ще има, но те зависят от конкретни нарушения при провеждането на съответните търгове. Нашата идея е по-бързо да бъде разрешен този проблем и да получим разрешение от Европейската комисия за работа. Към момента бюджетът е префинансиран с около 1 млрд.лв. по ОП "Околна среда", показвайки нашия ясен ангажимент тази програма да продължи", обобщи Петър Чобанов.