"Гледам с надежда на кандидатурата на Пламен Николов и му пожелавам успех". Това заяви пред медиите в село Попови ливади вицепрезидентът Илияна Йотова, която участва в честването на 118-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание.

"Предстои да видим какъв ще бъде съставът на кабинета", добави тя.

По думите й с кандидатурата на Пламен Николов вече имаме съвсем нова ситуация и формула за следващия кабинет, защото, издигайки свой депутат, спечелилата вота партия "Има такъв народ" демонстрира по-сериозен политически ангажимент и много по-голяма отговорност.

"Фигурата на министър-председателя, който е партиен член в ИТН, има вече своята политическа биография в тази партия", подчерта Йотова.

Вицепрезидентът добави, че изкуството за водене на преговори е трудно, но се надява в следващите седем дни емоциите да намалеят и ИТН да намери съюзници и парламентарно мнозинство.

Според нея президентът Румен Радев е връчил проучвателния мандат съвсем навреме.

"Президентът изпълни своите конституционни правомощия, той наблюдаваше много сериозно и детайлно политическата ситуация и прецени, според мен, най-удачния момент да връчи мандата за съставяне на кабинет.", каза още вицепрезидентът.

Илияна Йотова коментира, че дава висока оценка на работата на служебния кабинет и изрази надежда за приемственост в следващото правителство.