Лидерът на мнозинството на републиканците в Сената Мич Макконъл отказа да се свика извънредно заседание, ако Камарата на представителите гласува днес резолюция за импийчмънт на президента Доналд Тръмп, предаде Асошиейтед прес.

Това означава, че заседанието на Сената, на което да се реши дали Тръмп да бъде отстранен от длъжност за подстрекаване към бунт, ще се състои след встъпването в длъжност на новия президент Джо Байдън.

Сътрудници на Макконъл са уведомили екипа на лидера на демократите в Сената Чък Шумър, че Макконъл няма да използва правомощията си да свика сенаторите на извънредно заседание. Това значи, че Сенатът вероятно ще заседава отново най-рано на 19 януари, което е ден преди полагането на клетва на Байдън.

По-късно днес Камарата на представителите ще гласува по резолюция с предложение за импийчмънт на Тръмп по обвинение в подстрекаване на свои привърженици да щурмуват Капитолия на 6 януари.

Майкъл Лътиг, бивш съдия на Апелативния съд на САЩ за 4-ти кръг, заяви, че импийчмънт и отстраняване на президент след напускането му е "противоконституционно".

Симки: АР/БТА

Дебатите за импийчмънт на Доналд Тръмп в Камарата на представителите на американския Конгрес се разгорещиха от самото начало.

Демократите и шепа републиканци казаха, че Тръмп трябва незабавно да бъде отстранен от длъжност заради подстрекаването на свои привърженици да щурмуват Капитолия миналата седмица. Повечето републиканци обаче заявявиха, че процедурата за нов импийчмънт на президента внася разделение в обществото.

Конгресменът републиканец Джим Джордан от Охайо обвини демократите, че са възразявали на резултатите от предишни избори, както направиха републиканците на изборите миналия ноември. Той повтори и твърденията, че президентските избори миналата година са били фалшифицирани.

Още снимки от инфарктния ден в Капитолия вижте ТУК>>

Конгресменът демократ от Масачузетс Джим Макгавърн заяви, че демократите не са разпространявали конспиративни теории, че някой президент е спечелил убедително, след като всъщност е загубил, както се прави сега за Тръмп. "Заради изречените големи лъжи умряха хора" при щурма на Капитолия и това е достатъчно основание за импийчмънт, добави той.

"Доналд Тръмп е очевидна и непосредствена опасност за САЩ и трябва да бъде отстранен от длъжност", заяви председателката на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси. "Знаем, че президентът на САЩ подстрекаваше към този бунт, това въоръжено въстание против нашата страна. Той трябва да си върви. Той е очевидна и непосредствена опасност за нацията, която всички ние обичаме", заяви тя по време на дебатите.

Снимка: AP/БТА

Лидерът на републиканците в Камарата на представителите на американския Конгрес Кевин Маккарти каза днес, че президентът Доналд Тръмп носи отговорност за атаката на множество срещу сградата на Капитолия миналата сряда, предаде Ройтерс. Според него Тръмп е трябвало, когато е видял какво се случва, веднага да разкритикува тълпата, атакувала Конгреса.

Междувременно президентът на САЩ Доналд Тръмп призова американците към спокойствие след съобщенията, че се готвят нови протести из цялата страна, предадоха световните агенции. "След съобщенията за готвени нови демонстрации приканвам да няма НИКАКВО насилие, НИКАКВО нарушаване на закона и НИКАКЪВ вандализъм. Не подкрепям такива неща, те не са това, което е Америка. Призовавам ВСИЧКИ американци да помогнат за успокояване на напрежението. Благодаря ви", се казва в изявление на Тръмп.