Церемонията бе закрита и окачествена като "частна", тъй като протоколът предвижда официално изпращане на държавния глава след изтичане на мандата или доброволно оттегляне от поста, предаде БТА.

Оставката се очаква за утре, като президентът трябва да я подпише и връчи на главния секретар на президентството Донато Мара, чието задължение е да я изпрати на председателите на двете камари на парламента и на премиера.

Съгласно конституцията временно изпълняващ функциите на държавен глава автоматическа става председателят на Сената Пиетро Грасо. В срок от 15 дни председателят на долната камара Лаура Болдрини е длъжна да свика съвместно заседание на Камарата на депутатите и на Сената, на което да бъде избран нов президент на републиката.

Джорджо Наполитано, който е на 89 години, още преди две седмици каза, че ще се оттегли скоро, но не уточни кога.

По-рано днес италианският премиер Матео Ренци обяви, че това ще се случи в следващите часове. Съобщавайки новината, той нарече Наполитано "убеден европеец", "ръководил Италия интелигентно и мъдро".

През 2013 г. италианският президент неохотно се съгласи на втори мандат, за да не изпадне страната в политическа криза след парламентарни избори, които не излъчиха категоричен победител. Като евентуален наследник на Наполитано на президентския пост бе споменавана бившата външна министърка и еврокомисар Ема Бонино.

Вчера Бонино съобщи, че има рак на белия дроб и вече се е подложила на химиотерапия, която ще продължи поне шест месеца. Ще трябва да работя по-малко, изрази съжаление тя, но в същото време уточни, че не може да се откаже от "страстта си към политиката".

Джорджо Наполитано ще остане пожизнен сенатор.