Решението е от 28.08.1991 г., с което се отрежда да се проучи дали да не стане площадка за изграждане на паро-газова централа.
"Вижте колко са актуални аргументите и днес. Първо - ще има спад на консумацията на електроенергия. Второ - страната няма финансови възможности да инвестира в изграждането на този проект. Трето - предвид фалита, който беше обявил Андрей Луканов, (мораториума върху  плащанията по външния дълг - б.р.) нямаше и как да се изгради "Белене", каза Костов тази стурин пред bTV.

Той коментира, че България продължава да произвежда повече електроенергия на глава от населението, отколкото Италия.
"И сега не можем да вземем кредит, защото е изключително скъп проектът "Белене" и ще натовари външния дълг на страната", добави лидерът на ДСБ.
Той е убеден, че не можем да разчитаме, че ще изпълним европейските стандарти за ядрена безопасност, ако изградим проектна компания само с руснаците.

"Делян Добрев каза нещо много важно – всяка инвестиция в сферата на икономия на енергийни разходи има огромна възвращаемост. Това значи, че един от секторите, в които най-ефективно се възвръщат вложените пари, са тези, които икономисват електроенергия. Това значи саниране, изолиране, сменяне дограмите на всички обществени заведения – болници, училища, саниране на домовете. Енергията трябва да се икономисва, защото е скъпа. Може рязко да спадне консумацията по този начин", подчерта Костов.
Той заяви, че ако се построи АЕЦ за 19 г. няма да може да се възвърне направеният разход, който ще бъде 27 млрд. лева заедно с лихвите.

Според него Русия също би поела огромни рискове, ако участва с България в изграждането на "Белене" с неясна съдба за продажбата на електроенергия.
Костов коментира и разговора между премиера Бойко Борисов и Владимир Путин, на който е обявил позицията на България.

"Единият вариант е г-н Борисов да е казал "да" на решението на кабинета "Сакскобургготски" за започване строителството, което без аргументи е взето с много висящи въпроси. Министри в кабинета тогава са Меглена Кунева и Даниел Вълчев, участвали във вземането на това решение. Напомням го, защото искам да дам възможност на хората сами да преценят откога е дяснополитическата и евроатлантическата ориентация на Кунева. Това решение отваря възможността да се извършват гигантски разходи и те са извършени въз основа не на решението на ГЕРБ, а на това от 2002 г. ДПС казаха на своя конгрес, че това решение е било грешка. Искам да чуя и други, които да кажат - направихме тази грешка", коментира Иван Костов.

"Защото тази грешка струва огромни пари. Ако НДСВ признае поне една от големите си грешки, ще има смисъл за мен... Ще се създаде възможност на Борисов да каже "не" на това решение от 2002 г., "да", на това решение от 1991 година и ще му се даде възможност да излезе на една политическа позиция", заключи бившият премиер.

България може да се откаже да строи АЕЦ “Белене” само с Русия и планира да изгради на нейно място газотурбинна електроцентрала, работеща с газ от “Южен поток”, съобщи вчера руската държавна агенция ИТАР-ТАСС, позовавайки се на източник от българския бизнес.

Няма инвеститор, който да е проявил интерес към газотурбинна централа на мястото на АЕЦ "Белене", коментира по-късно днес пред журналисти новият заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма Валентин Николов, съобщи БНР. Той добави, че страната ни ще приветства всяка идейна инвестиция в областта на енергетиката. "Изграждането на газова централа, като балансираща мощност за енергията от ВЕИ, е добра идея", коментира той.