Смяната на това управление е необходимо условие за провеждане на политика, за справяне с икономическата и социална криза и възстановяване на законността, заявяват седемте партии от блока.

"Изтеклите три месеца от мандата на коалицията БСП, ДПС и "Атака" доказаха, че те не могат и не желаят да управляват в интерес на българското общество. Всички техни кадрови решения обслужваха единствено по-дълбокото навлизане на мафията в държавния апарат, а изтеглянето на 1 млрд. нов дълг е в директна услуга на олигархичното източване на държавните финанси", се казва още в декларацията.

Преди дни от ДСБ обявиха, че започват извънпарламентарен контрол на кабинета, като задават въпроси по Закона за достъп до информацията. Първите два вече са изпратени. Единият е адресиран до премиера и е свързан с назначението на скандалния управител на София-област Емил Иванов.
Второто питане е до министъра на финансите за назначението на Николай Попов за зам.-директор на Агенция "Митници", който е с отнет достъп до класифицирана информация.

Реформаторският блок отново заявява подкрепа за всички организирани и неорганизирани, граждански и политически протести срещу правителството.
Присъединяваме се към настояването за прекратяване на този престъпен мандат и за извънредни парламентарни избори, заявяват от блока.

Партиите в него подкрепят декларацията на спонтанната гражданска инициатива "Протестна мрежа" и декларират готовността си да работят заедно за общите цели - "незабавна оставка на правителството, изваждане на мафията от държавата и въвеждане на механизми за ефективен граждански контрол".