Изявлението му е първото, след като на вчерашните избори управляващата Партия на справедливостта и развитието загуби пълното си парламентарно мнозинство от 13 години насам. Тя спечели 41% от вота, което е далеч по-малко от резултатите й от 2011, и трябва да формира коалиция или правителство на малцинството.  

В същото време прокюрдската партия на Селяхетин Демирташ получава над 10% - бариерата, нужна за влизане в парламента.  

В изявлението си Ердоган заяви, че нито една политическа формация не е получила мандат да управлява самостоятелно страната, като мнението на народа трябва да бъде уважено.  

Ердоган призовава още всички политически сили да работят за запазване на атмосферата на доверие и стабилност в страната.  

"Вярвам, че резултатите, които не дават възможност на нито една партия да състави еднопартийно правителство, ще бъдат оценени трезво и реалистично от всяка партия", се казва още в изявлението на Ердоган.  

Надеждите на турския президент да поеме изпълнителни правомощия се натъкнаха на голяма спънка в неделя, когато Партията на справедливостта и развитието, която той основа, не успя да спечели категорично мнозинство за първи път, откакто дойде на власт, коментира БТА.

Междувременно премиерът на Турция Ахмет Давутоглу заяви, че управляващите са против задкулисните игри и призова всички влезли в парламента партии към подготвянето на нова конституция на страната, предаде РИА Новости, цитирана от "Фокус".

В изказване пред поддръжници на митинг в Анкара той благодари на турските граждани за високата избирателна активност и определи решението на народа като най-правилното.

Нашата партия се е подписала под големи успехи и ще ги продължи. Днес ние станахме адресат на народното единство. На единадесет избори ние бяхме първи. И ние отново станахме първи в болшинството провинции на Турция“, добави Давутоглу.

ЕС очаква ново правителство

Избирателната активност от 86% на вчерашните избори в Турция показва силата на демокрацията в страната, заявиха междувременно в съвместно изявление върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини и еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан.

Според тях фактът, че всички големи турски партии ще бъдат представени в новия състав на парламента е особено важен. Двамата европейски политици очакват да се запознаят с оценките на наблюдателната мисия на ОССЕ, както и бързо сформиране на коалиция.

"Очакваме бързо сформиране на нов парламент и ново правителство с цел по-тясно сътрудничество с нас. Предстоящият период ще бъде възможност за задълбочаване на отношенията между ЕС и Турция, както и за напредък в сферите на сътрудничество", заявиха още Могерини и Хан.

АНАЛИЗ: Турция е на кръстопът >>