Износът на България към Япония и засилване на връзките в бизнеса с телекомуникационните и информационни технологии и автомобилостроенето е акцент в разговора между премиерът Бойко Борисов и министъра на външните работи на Япония Таро Коно.  

В рамките на разговора им в Министерския съвет премиерът Борисов отбеляза, че Япония е приоритетен партньор и традиционен приятел на нашата страна. Българският министър-председател определи като положително активизирането на двустранния политически диалог на високо равнище и предаде своите искрени поздрави на премиера Шиндзо Абе, който през януари 2018 г. осъществи първата визита на японски министър-председател в България.

Премиерът Борисов изрази увереност, че срещите на високо ниво ще дадат допълнителен импулс на икономическите връзки, което от своя страна е предпоставка за увеличаването на обема и обхвата на японските инвестиции, както и на броя на японските туристи в България. Борисов подчерта, че страната ни се е доказала като стабилен и предсказуем партньор с голям потенциал за сътрудничество.

Снимка: Правителствена пресслужба

Българският министър-председател акцентира върху интереса на България да увеличи износа си за Япония, както и да се засилят бизнес контактите в области и в друго области като машиностроене, производство на автомобилни части, строителство.

Премиерът Борисов приветства обявената от японския министър-председател Абе инициатива за сътрудничество със Западните Балкани. Борисов изрази готовността на страната ни да продължим доброто взаимодействие по линия на официалната помощ за развитие в региона, след успешното провеждане в София на Съвместния семинар по управлението на риска при наводнения в Западните Балкани, който се проведе в началото на настоящата година. Българският министър-председател отбеляза също така, че Западните Балкани са били приоритетна тема в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС. В рамките на разговора министър-председателят Бойко Борисов акцентира и върху влизането в сила на споразуменията между ЕС и Япония за стратегическо и икономическо партньорство. Според премиера това ще окаже допълнително благоприятно влияние и на българо-японското сътрудничество.

Вицепремиеърт и министър на външните работи е у нас по покана на Екатерина Захариева, съобщиха от пресцентъра на МВнР. Екатерина Захариева ще приеме за разговор на четири очи Таро Коно. Преди това, в 9:40 ч. Екатерина Захариева и Таро Коно разгледха храм-паметника "Александър Невски" и църквата "Св. София".

България и Япония имат традиционно приятелски отношения, отбелязва МВнР. През 2019 г. честваме 110 г. от първите официални двустранни контакти, 80 г. от установяването и 60 г. от възстановяването на дипломатическите отношения. Япония е третата икономика в света, стратегически партньор на ЕС и НАТО. Двустранният ни стокообмен отчита стабилен ръст в последните години като за 2018 г. се е увеличил с близо 30 на сто и възлиза на 214.7 млн. долара. През 2018 г. около 11 300 японски туристи са посетили страната ни, а броят на българските туристи в Япония е около 3500 души.

Визитата на Таро Коно е първото посещение на министър на външните работи на Япония от 12 години насам.