Това коментира говорителят на групата на Зелените в Европейския парламент Хелмут Вейкслер, съобщи БТА.

Именно пред отделните комисии на Европарламента ще бъдат препитани всички еврокомисари, включително и въпросните трима, които са одобрени от новоизбрания председател на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Вейкслер поясни, че тримата кандидати са "много проблематични".

Вижте снимки >>>

По неговите думи кандидатът за еврокомисар по енергетиката и климата Мигел Канйете (Испания) има "много лоша репутация като министър" заради възпрепятстването на развитието на възобновяемата енергия.
В допълнение той е имал дялове в дружество за добив на изкопаеми горива, които е продал, но това не е решило проблема.
Към това се прибавят съмнения за корупция, свързани с неговата съпруга, както и негови сексистки изказвания. Канйете изглежда неприемлив, заяви Вейкслер.

По повод британската кандидатура - Джонатан Хил - предложен за еврокомисар по финансовата стабилност, финансовите услуги и съюза на капиталовите пазари, евродепутатът отбеляза, че той има солидна биография на лобист, свързан с Лондонското сити. Хил не изглежда правилният човек за дадената длъжност, коментира Вейкслер.

По неговите думи унгарецът Тибор Наврачич (кандидат за еврокомисар по образованието, културата, младежта и гражданството) пък е бил "мозъкът" зад изготвянето на законодателството, ограничило свободата на медиите в неговата родина. Унгария не е много добър пример в годините на Орбан, а Наврачич е от ФИДЕС (партията на премиера Виктор Орбан - б.р.), затова е неприемлив, обобщи евродепутатът от Зелените.

Дневният ред предвижда изпитите на кандидатите за еврокомисари да завършат на 7 октомври, а два дни по-късно да бъдат съобщени оценките от тях. На 22 октомври Европарламентът следва да гласува състава на предложената от Юнкер комисия. Ако бъде утвърдена при това гласуване, новата комисия ще влезе в длъжност от 1 ноември, а в противен случай е възможно да се наложи правителствата на отхвърлените кандидати да направят нови предложения.

През 2009 година името на България бе запомнено с провала на Румяна Желева за еврокомисар. Тогавашният външен министър се яви на изслушване в Европарламента, на което се провали. Тя бе принудена да оттегли кандидатурата си за еврокомисар, а това коства и поста й на министър.

Сега българската кандидатура - тази на Кристалина Георгиева, която трябва да поеме ресор бюджет и човешки ресурси, се смята за безспорна, след като тя вече отговаряше един мандат за кризите и хуманитарната помощ. Георгиева ще бъде изслушата в Европарламента на 2 октомври.