Евродепутатката от БСП Елена Йончева разкритикува остро лидера на партията Корнелия Нинова заради това, че не обявява подкрепа за втори мандат на президента Румен Радев.

Вчера държавният глава заяви намеренията си да се кандидатира отново и че към момента не е разговарял с нито една политическа сила за подкрепа, но подчерта, че "социалистите, които издигнаха кандидатурата ми през 2016 г., имат право да се произнесат първи".

"Уверен съм, че доверието между нас и БСП укрепна през тези трудни 4 години от нашия мандат. Те доказаха, че ние продължаваме да изпълняваме поетия ангажимент за нова България. Да, очаквам да бъдем отново заедно", заяви Радев.

До този момент обаче няма официална реакция на левицата. Самата Нинова, която неотдавна заяви, че няма конфликт с президента, вече декларира, че социалистите ще решават дали да го подкрепят след парламентарните избори, като бъдат обсъдени всички номинации, както изисквал уставът на партията.

Ето какво написа по този повод днес в официалния си Фейсбук профил Елена Йончева, която в началото на този мандат на Радев беше негов секретар за връзки с медиите:

"В понеделник президентът Румен Радев обяви намерението си да се кандидатира за втори мандат. Втори ден председателят на БСП Корнелия Нинова оставя този ход без коментар.

Президентът Румен Радев се ползва с огромно одобрение и подкрепа в българското общество. На изборите през 2016 г. получи повече от два милиона гласа - почти толкова, колкото взеха заедно #БСП и #ГЕРБ само няколко месеца по-късно на парламентарния вот. И тогава, и сега Румен Радев продължава да бъде обединител на нацията.

Президентът не предаде ценностите и каузите, зад които застана. Едно от доказателствата за това е, че се ползва с подкрепата и на привържениците на БСП.

Той се превърна в лидер на борбата срещу корумпираното и упадъчно статукво. Румен Радев застана зад българите, въстанали срещу авторитарното управление на Бойко Борисов. Той е най-ярката опозиция на похищението на нашата демокрация.

Силен водач, който заслужава уважение, лоялност и подкрепа от тези, които са искрени в стремежа си да премахнат възможността държавата да се управлява от задкулисието. Мълчанието на председателя на БСП е тревожно. Да не подкрепиш най-одобрявания български президент, може да означава само едно - договорките с Бойко Борисов са в ход.

Това е път, който води и до заличаването на най-голямата лява партия в България".