Вицепрезидентът Илияна Йотова отправи критика за начина на преместване на украинските бежанци. Според нея правителството е допуснало грешки още при настаняването на избягалите от войната.

Йотова призова за спазване на европейските директиви, както и да не се използва думата "разселване".

"Още от самото начало беше ясно, че системата, която те измислиха с хотелите рано или късно, ще създаде проблеми. Доста по-рано тези хора трябваше да бъдат подготвени, да им бъде дадена възможност да потърсят свои квартири, тези, които искат трайно да се настанят в България, да им се предостави възможност за работа, децата да имат възможност да посещават детски градини и училища. Както винаги, правим всичко в последния момент и виждате резултатите, доста за мен недостойни изказвания във всякакви посоки, което не ни прави чест като държава", заяви Йотова пред журналисти във Враца.

Думите й идват, след като вчера вицепремиерът Калина Константинова в официално обръщение заяви, че "държавата прекратява разселването на украинските бежанци по хотели и бази в страната".

Вицепрезидентът Илияна Йотова участва днес в честването на три паметни годишнини във Враца - на Средно училище "Христо Ботев" - 200 години първо светско училище, 175 години класно училище, 115 години Врачанска пълна окръжна мъжка гимназия. 

Илияна Йотова отправи приветствие на тържеството.

Вицепрезидентът ще се включи в литийно шествие до площад "Христо Ботев", където ще поднесе цветя пред паметника на Ботев, а по-късно ще присъства на тържествения концерт-спектакъл в Драматично-куклен театър - Враца, съобщиха по-рано от пресцентъра на президентството.