В бъдещия проектокабинет няма да има министри от служебното правителство, както и от другите парламентарно представени сили. Това заяви в интервю пред БНТ зам.-председателят на "Има такъв народ" Филип Станев.

По думите му обаче в състава на правителството ще има имена от първия състав, който ИТН бяха обявили.

"Случилото се вчера не беше никакъв сценарий. Трябваше да се спази една конституционна процедура и това и стана. Трябваше да се действа категорично, спокойно и хладнокръвно заради всичките тези слухове, които витаеха в публичното пространство, изречени неверни твърдения, изречени обвинения и неистини. Как да оттеглим Петър Илиев, като ние не сме го номинирали? Странно откъде дойде тази информация. Това е фигурата на премиера (б.р. Пламен Николов) от 12 дни. С господин Николов работим повече от 3 години, той е един от топекспертите, които изготвиха програмата, която има нашият политически проект. Името на Петър Илиев не бе лансирано, не бе обсъждано", категоричен бе Станев.

Зам.-председателят на ИТН добави, че сравнение между Николай Василев и Пламен Николов е много трудно да се направи, не само в политиката, а и в живота.

Това са две отделни персони с отделни кариери и професионални компетенции. Те са различни профили - допълни той. - Единият е бил действащ политик и е заемал министерски постове, бил е част от НДСВ, другият е нямал до този момент реално действаща политическа функция".

Станев разясни, че служебният министър на финансите Асен Василев е канен само веднъж в проектокабинет на ИТН.

"При Василев е дългата ръка на английското правосъдие. С него са водени 3 разговора, канен е бил само веднъж. Информацията, която изнесохме от парламентарната трибуна в лицето на моя колега Тошко Йорданов, ние я научихме буквално предния ден", каза още той.

Филип Станев допълни, че са искрени в отношенията си с "Демократична България". Определи декларацията им от парламентарната трибуна като изненадваща.

"Не знам защо така рязко се смени отношението на Христо Иванов. В първия ни разговор от ДБ заявиха, че нямат претенции за конкретни лица, за министерски кресла, дайте да говорим за това, което ще направим. Те не са и искали да знаят имена. И изведнъж тази декларация - вземете тримата министри от служебния кабинет. Откъде дойде това?", сподели той.