Министерският съвет е одобрил сключването на договора за строеж на нови два модулни патрулни кораба на стойност 1 милиард лева с германската фирма "Люрсен". Решението е взето на закрито правителствено заседание след края на редовното и не бе оповестено официално в сряда. 

Договорът за новите кораби, който вероятно ще бъде подписан през следващата седмица, се чака на фона на плановете плащането да става на вноски. Част от планираната сума от 171 милиона лева може да бъде платена до края на годината, каза заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков, цитиран от БНР.

"Министерството на отбраната ще може да разплати авансово тази година от тези 171, предвидени, най-вероятно 21 авансово", обясни той.

Величков допълни, че в бюджета за догодина са предвидени 150 милиона лева за новите кораби, а сумата до милиард ще бъде изплащана за пет години.

Заместник-министърът не коментира неофициалната информация, че са планирани да бъдат платени по-високи първоначални вноски, за да стартира проектът.

1,625 милиард лева са парите за догодина за Министерството на отбраната. С предвидените от бюджета средства за корабите, проектът за Сухопътните войски, инфраструктурата за новите изтребители сумата става около 2 милиарда и 99 милиона лева.

Министерството поиска обаче близо 30 милиона лева повече в бюджета си за догодина.

Тези пари са нужни за разходи за вече пенсионирани военни, военните съдилища и прокуратура, както и за постоянното представителство в НАТО и догодина се очаква в бюджета да има 10-процентно увеличение на заплатите.

Депутатите от парламентарната комисия по отбрана одобриха на първо четене военния бюджет, като БСП и ДПС гласуваха против.

10 от депутатите в нея гласуваха "за", 6 бяха против и само един се въздържа.

Депутатите в ресорната комисия дискутираха върху военния бюджет около 2 часа.

Зам.-министърът на отбраната Анатолий Величков обясни след заседанието, че проектобюджетът за догодина е изграден на база на потребностите за персонал, издръжка и капиталови разходи на Министерството на отбраната:

"Повишението на разходите за отбрана за следващата година е със 111 млн. лв. Основно тези средства ще отидат за увеличение на разходите за персонал, т.е. заплати на военнослужещите, които се увеличават с 10%... В същото време в средствата за отбрана, които са предвидени в централния бюджет имаме разходи за инвестиционни проекти за придобиване на въоръжение и техника от порядъка на 350 млн. за следващата година", посочи Величков.

Общо за отбрана за следващата година той пресмята, че се предвиждат 2,099 млрд. лв.

Според Националния план за повишаване на разходите за отбрана на 2% от брутния вътрешен продукт на България до 2024 г., за следващата година при разходите за отбрана като процент от БВП е записано да са 1,64.

"Министерство на отбраната има претенция, която е свързана с отчитането в разходите за отбрана на разходи за пенсии на военнослужещи, както и такива, свързани с разходите на военните съдилища, военна прокуратура и Постоянното представителство в НАТО. Това формира една разлика от 30,8 млн., които по наши изчисления следва да бъдат добавени, за да отговорим категорично на изискването за 1,64% от БВП за следваща година", каза зам.-министърът и посочи, че се надява това да бъда във фокуса на вниманието на депутатите между първо и второ четене.