Това, което държавата може да направи за свободата на словото, е разпространението да не оставяме на частници, каза премиерът Бойко Борисов по време на редовното правителствено заседание във връзка с посещението на "Репортери без граници" в България.

Борисов заяви, че не е било възможно да се срещне с техните представители. Причината е, че когато от организацията са били на посещение в страна ни, се е състоял Европейският съвет и той не е имал физическата възможност да се срещне с тях. Борисов обаче внимателно е чул всичко, което е било казано от "Репортери без граници". Премиерът е на мнение, че единственото нещо, което може да направи държавата в тяхна подкрепа, както и в подкрепа на свободата на словото, е да не се оставя на частни фирми да правят разпространението на печата. Затова Борисов предлага на Министерския съвет "Български пощи" ЕАД да извършват дейността по разпространение и продажба на печатни издания на територията на страната.

"Български пощи са 100 процента държавни. Имат достъп до всички населени места и така ще гарантираме, че всяко издание ще отиде там, където искат да го прочетат", добави Бойко Борисов.

По-късно правителствената информационна служба съобщи, че правителството е приело решение "Български пощи" ЕАД да извършва дейността по разпространение и продажба на печатни издания на територията на страната. Кабинетът възложи на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията да предприеме необходимите действия включително ако е необходимо да инициира законодателни изменения.

Ситуацията (в България) е абсолютно ужасяваща. Вероятно никога не е била толкова зле, колкото сега, изтъкна преди няколко дни след среща с президента Румен Радев директорът на "Репортери без граници" за Източна Европа и Балканите Полин Аде-Мевел, цитиран от "Дневник". "Никога не е била толкова зле, откакто България стана демокрация", допълни генералният секретар на организацията Кристоф Делоар. 

Препоръчахме нов медиен закон, който да осигури редакционната независимост и авторитета на журналистиката, каза още Делоар. По неговите думи "да се реагира не е достатъчно. Необходима е системна реформа."

"В страната има климат на медийна гражданска война, но това не е плурализъм. Вместо това трябва да има защита на редакционната независимост и свобода, благонадеждност на информацията", коментира Делоар. "Ситуацията е много притеснителна заради големия натиск върху журналистите, отбеляза той.

Няколко дни по-рано, на 15 октомври, след среща с гостуващия у нас генерален директор на "Дойче веле" Петер Лимбург, Румен Радев заяви, че "само свободни и независими от политическо и икономическо влияние медии могат да се противопоставят на опасни процеси, които застрашават демокрацията." Двамата обсъдиха методите за гарантиране на финансовата и политическа независимост на медиите, включително и формирането на бюджетите на обществените медии, предизвикателствата пред професионалните журналистически стандарти в конкурентната среда на социалните мрежи, както и насърчаването на медийната грамотност на аудиторията.