Резултатите от изборите за нов Национален съвет на БСП все още не са ясни. И тази сутрин продължава броенето на бюлетините, след като социалистите гласуваха за новия пленум тази нощ. Очаква се след това да започне заседанието на втория ден от юбилейния 50-ти конгрес на левицата, който започна вчера.

Георги Тодоров, който бе един от кандидатите за лидер на левицата, но се отказа в последната седмица от изборната надпревара, алармира за нередност в листата за Национален съвет.

Оказа се, че името му фигурира три пъти в листата. Първо било записано два пъти едно под друго, а след като съобщил, за този казус, бил дописан още един път в листата.

"Казусът е, че присъствам в листата два пъти подред, едно под друго имената са ми записани. Тоест аз наистина се чувствам ужасно раздвоен. Един път съм от Бургас, един път съм от София. Въпросът беше повдигнат в зала, бяхме уверени от ръководството на комисията, че всички такива грешки са отстранени, а след това се оказа, че в листата продължавам да фигурирам с две имена. Включително един от членовете на комисията се опита много активно да ме убеди, че аз съм двама души. И аз сега съм раздвоен - дали да давам "Оскар" за специални ефекти или да давам "Нобел" за клониране на кандидат", коментира иронично социалистът, цитиран от Дарик радио.

Той посочи, че ще поиска да се съберат резултатите на единия Георги Тодоров и на другия при броенето.

"Или ако и двамата Георги Тодоров съберат достатъчно гласове, за да станат членове на Националния съвет, може би ще искам в следващия Национален съвет да гласувам с два гласа", добави социалистът.

Попитан дали в такъв случай е възможно резултатът му да бъде касиран, той отговори: 

"Всичко е възможно в нашата партия, но не вярвам. По-вероятно е да се наложи повторно броене и повторно въвеждане, защото когато имената вървят едно след друго, много е лесно някои членове на изборни бюра при въвеждането на гласовете да се объркат и един път да въведат гласовете, които са за единия Георги Тодоров, после да въведат гласовете за другия, и така никой от двамата да не събере необходимите гласове".

Близо 700 кандидати се борят за 113 места в Националния съвет на БСП. За 37 места в младежката квота пък участват 114 млади социалисти. „

Очаква се да има балотаж за председател на Общопартийната контролна комисия между досегашната й шефка Валя Богданова и шефът на червената ЦИК за прекия избор Емил Войнов.

Очаквайте подробности...