"Европейският съд по правата на човека е поразен от липсата на непосредствен достъп до тоалетна на затворниците в България, които излежават доживотни наказания. За удовлетворяване на физиологични нужди те използват пластмасови кофи с капаци, в единичните им килии няма и течаща вода. Дава им се възможност само 3 пъти дневно да посещават санитарни помещения, където да се измият".

Това се посочва в решението, с което Европейският съд в Страсбург осъди страната ни по жалби на Митко Харакчиев от изолатора в Стара Загора и на Людвиг Толумов от пловдивския затвор, съобщава "24 часа".

Първият изтърпява доживотен затвор без право на замяна за четири въоръжени грабежа, придружени с 2 убийства.

Вторият е погубил двама души, извършил серия обири и отнемане на кола и ще лежи до живот.

Властта у нас трябва да плати 4000 евро обезщетение на Харакчиев и 3000 на Толумов за „нечовешко и унизително отношение и липсата на ефективни средства за защита" в националното ни законодателство. Държавата дължи и 5600 евро разходи по производството.

В сумата не се включват харчовете, които представителите ѝ са направили като страна в процеса.

"Харакчиев подаде жалба през 2011-а, а Толумов на следващата година. Съдът ги обедини в общо дело", каза адвокат Снежана Стефанова от Асоциацията за европейска интеграция и права на човека в Пловдив. Тя и колегата ѝ Михаил Екимджиев са били пълномощници на Харакчиев и Толумов.

В Страсбург юристите са представили писмените изложения на клиентите си, свидетелски показания от други затворници с доживотни наказания, както и доклади на Хелзинкския комитет и на Европейския комитет по предотвратяване на изтезанията.

Евромагистратите констатират, че Толумов и Харакчиев са принудени да излежават присъдите си при лоша хигиена и вентилация, слабо осветление и отопление, некачествена храна и медицинско обслужване. Разрешава им се само един час разходка на ден на открито в ограничено пространство.

Людвиг Толумов вече е информиран за спечеленото дело. Той е сочен за един от най-опасните бандити у нас. През 2000 г. заедно със съучастника си Иван Серафимов-Сладкото извършва серия престъпления. 18-годишната Руждие Юсеинова от пловдивското село Православен е била изнасилена и намушкана 8 пъти от двамата престъпници. По чудо момичето оцеляло. Годеникът ѝ Севгин Мюмюн, на 20 г., обаче бил ограбен от Толумов и Сладкото, пребит и умъртвен с два куршума.

В списъка на смъртоносния тандем са и няколко обира на шофьори. През юли 2000 г. Людвиг ликвидирал Серафимов, тъй като бил убеден, че той ще го изпревари.

46-годишният Митко Харакчиев, който е в старозагорския затвор, също е научил за решението на Евросъда. Той е бил бизнесмен, търгувал с млечни продукти. Фирмата му обаче фалирала и започнал да се занимава с измами. Завличал производители, от които вземал стока на консигнация. Влязъл зад решетките, но след пускането му на свобода извършил четири въоръжени обира на шофьори на микробуси. Двама от тях застрелял. Мъж от село Граф Игнатиево и пловдивчанин се отървали на косъм от смъртта, тъй като бандитът използвал стар пистолет, който засичал и не могъл да произведе повторен изстрел.
ИЗБРАНО