Желев е роден през 1949 г. в Ямбол. Има висше образование по „Финанси“, съобщиха от Министерство на финансите.

Бил е депутат в Седмото Велико народно събрание, в 36-то и 37-то Народно събрание, където е и председател на Комисията по бюджет и финанси.
От септември 2007 г. до май 2009 г. той бе зам.-министър на финансите с ресор данъчна политика и приходни администрации в правителството на Тройната коалиция, когато Пламен Орешарски беше министър.

От май 2009 г. до юли 2010 г. е член на Комисията за финансов надзор.
Последно е началник на кабинета на евродепутата Кристиян Вигенин, който сега е външен министър.

Досегашният шеф на митниците Ваньо Танов бе освободен на 22 август ден, веднага след като бе изписан от Военномедицинска академия в София след дълго лечение.
Преди това министър Чобанов обяви, че ще има конкурс за нов директор.

Ръководството на агенцията след Танов пое досегашния зам.-шеф Борислав Борисов.
Той обаче излезе в отпуск и се оказа, че заместникът му Николай Попов няма достъп до класифицирана информация с мотива, че е възможно да бъде изнудван заради свои контакти или интереси.

Без проверка

Прокуратурата няма да се самосезира и да провери назначението на Николай Попов, съобщиха на запитване на "Дневник" от Софийската градска прокуратура. Причината е, че не са налице данни, че Попов е разкрил информация, представляваща държавна тайна.

"Липсата на допуск не означава автоматично, че трябва да се самосезираме за умишлено престъпление по чл. 359 от Наказателния кодекс (за разкриване на държавна тайна или чуждестранна класифицирана информация - бел. ред.)"
, заяви говорителят на СГП Румяна Арнаудова.