На метри преди финала на преговорите за коалиционното споразумение стана ясно, че в бъдещия кабинет ще има четирима вицепремиери - по един за всяка от четирите партии в бъдещата управленска коалиция.

Така свой заместник на министър-председателя ще имат не само от "Продължаваме промяната", но и от БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България". Това стана ясно от днешните медийни участия на двамата лидери на ПП Кирил Петков и Асен Василев.

Преговорите се очертава да приключат до края на неделния ден, когато ще е готова черновата на коалиционното споразумение.

"Надяваме се да имаме първи драфт утре вечерта. Това означава, че ще бъде подписано. Надяваме се, след това да финализираме", коментира Петков, а Василев добави: "Надявам се утре към края на деня да имаме текст, който да можем да обсъдим с различните партийни лидери. В понеделник или вторник да започнат процесите по доуточняване на всички текстове и придвижването им към партийните органи за получаване на мандат за подписване на коалиционно споразумение".

Разбра се още, че документът е обемист, цели 180 страници, но предвид много мерки и предложения, които записаха четирите партии по време на преговорите по сектори, това не е изненада.

В началото на следващата седмица се очакват партийните форуми на коалиционните партньори. Соцлидерката Корнелия Нинова вече анонсира, че ще свика пленум за подкрепа на споразумението.

Имената на министри обаче все още не са утвърдени, с изключение на безспорните премиер и министър на финансите, съответно Кирил Петков и Асен Василев. Дали именно Василев ще бъде вицепремиерът на ПП, не е потвърдено. Спекулации обаче се появиха около името на Корнелия Нинова, че евентуално тя ще е вицепремиерът от страна на БСП.

Засега от ПП направиха заявка, че държат много и на икономическия ресор.

Още две министерски имена изглеждат сигурни в проектокабинета.

Единият безспорен кандидат е служебният министър Бойко Рашков, който ще си запази МВР и в следващото, вече редовно правителство. Рашков е харесван от ПП и това вече бе официално оповестено неколкократно от вчера насам. "Ние много го харесваме като министър, харесваме неговата работа и се радваме да работим с него занапред", коментира днес Кирил Петков. Харесват го и от "Демократична България", както стана ясно от думите на зам.-председателя на парламентарната група Иван Димитров. Не се очаква да има обструкции и от останалите две формации.

Със сигурност на нов мандат на Рашков в МВР няма да се зарадват от опозицията - ДПС ежеминутно го критикуват за полицейщина по време на изборите и преди тях, а ГЕРБ даже вече заявиха, че оставането му на поста би било грешка. "Мисля, че бъдещата конструкция се нуждае от успокояване на страстите. Не виждам Рашков в една такава ситуация до колко ще бъде полезен", коментира днес по NOVA Тома Биков.

Николай Денков е другото име на служебен министър, което се очертава да присъства и в новия състав на Министерския съвет. Самият министър на образованието не скри желанието си да работи с Кирил Петков, който пък го покани да бъде модератор на преговорите в ресор "образование".

Отворен за покана изглеждаше и сегашният служебен премиер Стефан Янев, който бе спряган за поста на министър на отбраната. Към момента обаче това е под въпрос, тъй като е възможно ресор "отбрана" да бъде получен от коалиционен партньор. 

ДБ се готвят да получат пък ресорите на правосъдието, екологията и електронното управление, не скри желанието на десните Димитров, докато БСП изглеждат като фаворити за социалното министерство, здравеопазването и културата.

Към момента официално потвърждение на министерското парцелиране няма, като участниците в преговорите повтарят в един глас, че първо договарят политиките и коалиционното споразумение, а след това ще делят постовете. Обещанието е, че другата седмица ще научим и министерските имена.