Безспорно обвиненията в шпионаж имат връзка с местните избори. Около това мнение се обединиха по Нова политологът Румяна Коларова и социологът Кольо Колев.

"Моят въпрос е защо сега, а не когато е била активната намеса. Става дума за 2015 г. Може би тогава управляващите са били толкова сигурни, че ще победят, че не са си направили труда. /.../ Сега обаче става дума за един момент, когато изборите са непредвидими за всички участници и вече ти е важно", каза Румяна Коларова.

Социологът Кольо Колев смята, че обвиненията в шпионаж към Николай Малинов са част от предизборната надпревара.

"Това не е нищо друго освен продължение на изборната порнография, която вече придобива и външнополитически привкус. Човек, арестуван за шпионаж, е арестуван под гаранция. Човекът, който, според прокуратурата, е свидетел е закопчан с белезници, в дома му е извършено претърсване, иззети са му компютър, телефон и т.н. Това е вън от всякакви правни норми", коментира той.

Той допуска, че може да има шпионаж. "Напълно е възможно да има и шпионаж. И Турция, и САЩ, и Русия и Китай без съмнение си имат своите хора, които извършват своята дейност. Всички го правят. Без съмнение се извършва и пране на пари. В случая обаче шумът, който се вдига, е един показен шум. Това е опит на властта да направи реверанс към традиционното дясно във връзка с местните избори. Те прерастват не в нормални избори, а вече залогът е доста по-голям - става въпрос за властта като цяло", подчерта Колев.