Това каза министърът по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на народния представител Антон Кутев за сътрудниците и консултантите в мнистерството.
От левицата преди седмица обявиха, че има конфликт на интереси при договора на Митрева и че готвят питане в парламента.

Това, което прави Митрева като консултант на министерството, няма нищо общо с дейността й като управител на Националния осигурителен институт, съобщи днес Младенов. Той обясни, че Митрева консултира по въпросите на социалния диалог, индустриалните отношения, равнището на доходите и тяхната социална защита, жизнения стандарт, издръжката на живот и линията на бедността. С нея е сключен договор за услуга, съгласно българското законодателство.
Министърът добави, че управителят на НОИ е била заместник-министър в МТСП до март и е участвала в изработването на политиките, като опитът й е особено полезен.

Христина Митрева ще продължи да ме консултира безвъзмездно, въпреки че смятам, че не е честно към такъв професионалист, посочи Младенов. Той допълни, че дори и това, което получава в момента тя, е изключително обидно, защото спестява много разходи на министерството. (Според съобщения в медиите Христина Митрева консултира министъра срещу 700 лева месечно.)

В предишното министерство имаше петима заместник-министри и над 1100 сключени граждански договори, а в сегашното заместник-министрите са двама, съветниците също толкова, а гражданските договори са около 90, посочи Младенов. По думите му, не само, че бюджетът не е ощетен, но е спестен ресурс.

Кутев обаче отстоя тезата, че това е конфликт на интереси. Според него проблемът е и морален, тъй като Митрева е поставена в зависимост, след като по презумпция трябва да бъде независима. Политиките, които министерството разработва, се изпълняват от нея, поставена е в зависимост, коментира народният представител.