Процедурата по разпускане на Народното събрание е нарушена. Това обяви конституционалистът проф. Пламен Киров по NOVA NEWS.

"Според чл. 4, ал. 1 на Изборния кодекс президентът следва да насрочи предсрочни избори за Народно събрание не по-късно от 60 дни преди изборния ден. Ако той е 14 ноември, не броим изборния ден, стигаме до 15 септември. За да спази Изборния кодекс, Радев трябва да разпусне Народното събрание днес. Това го знае всеки юрист. От политическа гледна точка това може да бъде обяснено", коментира той.

"Няма обаче да има никакви последици от това", категоричен бе проф. Киров.

"Единственият президент в най-новата ни демократична история, който не е нарушавал Конституцията, това е Георги Първанов. Всички други в даден момент са прекрачвали конституционните текстове или някои законови текстове, но няма никакви последици от това", коментира още той.

По думите му провеждането на избори "2 в 1" не може да бъде избегнато. "Нито законът, нито Конституцията създават пречки да се провеждат такива избори. Друг е въпросът доколко можем да ги организираме", посочи Киров.

Според него обаче, съществува друг проблем при този вариант на провеждане на изборите. "Той беше демонстриран на предишните парламентарни избори. Когато блокира една машина, се блокира гласуването на избирателите, докато проблемът не бъде отстранен. Част от тях се отказват да чакат", каза Пламен Киров.