Недоволните граждани го посрещнаха с думите, че са разочаровани от това, че РБ се съгласи да бъде внесен нов проект, с орязани промени. Това е срамно, виждаме не просто крачка назад, а позорно отдръпване, заявиха те, цитирани от БНР.  

След като вчера съпредседателят на РБ Радан Кънев определи случилото се като "исторически компромис", днес той каза на протестиращите:

"Въпросът вчера беше заради явното гласуване и Висшия съдебен съвет. Ако не са според първоначалния вариант, предизвикваме ли нови избори? Решението, което взехме, беше, след като ВСС се променя изцяло според първоначалния вариант, вярвайте ми, това е революционна промяна. Приемам реакцията, жертвата за явното гласуване е много голяма и прекрасно разбирам всеки, който се чувства предаден. На въпроса договорихте ли се с ДПС, отговорът е "Да, това направихме". 

По думите му в този парламент нужното мнозинство е било възможно при едно-единствено условие - реформаторите да отидат и да се разберат с ДПС, в името на това да се промени ВСС и да се приемат тези промени.

"Отивам, разбирам се с ДПС и си нося негативите", добави Кънев, който още вчера подчерта, че не става дума за сделка и никой не е искал нищо от другия.

Той допълни, че нови избори са били на дневен ред, ако не бъде постигнат компромисът за съдебната реформа. 

По-късно, пред журалисти в кулоарите на парламента, Кънев коментира:

"Мисля, че убедих протестиращите, които смятат, че е направена крачка назад, като им казах, че разделянето на ВСС според първоначалния проект, според програмата на РБ е огромен успех. Това само по себе си е политически чудо - с 20 депутати да убедиш още 160, някои, които дори са откровени противници. Направихме една голяма политическа жертва - явното гласуване във ВСС, за което очевидно в настоящия парламент не може да се намери мнозинство".
По думите му последното ще бъде работа в следващо Народно събрание.

На въпрос дали има разминаване в позициите на ДСБ и ДБГ, които вчера разпространиха декларация, че новият проект не съответства в достатъчна степен на очакванията на обществото, но ще се присъединят към него, като депутатите от Движението ще гласуват по съвест, Кънев каза, че вчера са били заедно на Председателския съвет и са имали обща позиция, предаде БТА.

"Да видим дали имаме еднаква съвест", коментира Кънев.

Междувременно депутатите приеха гласуването на първия законопроект за изменение и допълнение на Конституцията, да отпадне, за да бъде гласуван новият. Очаква се по-късно той да бъде внесен в деловодството, вероятно с около 180 депутата.

АНКЕТА: Одобрявате ли постигнатия консенсус по съдебната реформа?

КРЪСТОСАН ОГЪН: За промените в Конституцията