167 депутати се обявиха "за", "против" бяха 27 и трима се въздържаха. Точката отпадна по предложение на председателя на парламента Цецка Цачева и един от вносителите на законопроекта.

Причината е, че днес депутатите трябва да внесат в деловодството новия законопроект, за който вчера се договориха повечето партии.

Историческият компромис влиза в НС

Новият проект за промени в Конституцията се очаква да внесат в парламента депутати от различни партии. 

Той ще съдържа трите консенсусни точки:
  • разделяне на ВСС,
  • пряк избор на магистратската квота,
  • засилване правомощията на инспектората.
Предвижда се и 4-та точка - ограничена форма на конституционна жалба от Висшия адвокатски съвет. 

В проекта остава предложението за разпределение на професионалната и парламентарните квоти в колегиите и за правомощията на пленума. По тези два въпроса ще бъде поискано становище от Конституционния съд между двете четения в НС.
 
Остава под въпрос предложението на РБ да има явно гласуване във ВСС, срещу което са ДПС.

Иванов: Постигнахме междинен резултат

Изключително добър междинен резултат, така определи правосъдният министър Христо Иванов обявеният като “исторически” компромис за съдебната реформа. По БНТ Иванов каза, че постигнатото е добро, защото е съхранено ядрото на предложенията за промени, а е “междинен резултат”, защото между първо и второ четене в НС може да се върнем към някои от процедурите, които бяха отхвърлени.
 
Запитан чувства ли се “предпазен” от диалога между политическите партии, министърът каза, че това, което е липсвало през подледните месеци, е било лидерският дебат и точно това се е случило в последната седмица.
 
"Ясният лидерски ангажимент на премиера, тази огромна негова ангажираност наистина беше решаващ фактор и аз тук трябва да му благодаря. По същия начин – огромната ангажираност на Радан Кънев също изигра своята роля", коментира Христо Иванов.

Той подчерта и ангажираността на президента и на международната общност в България. 
14 посланици, сред тях на САЩ и на 10 страни от ЕС, призоваха за консенсус по съдебната реформа.
 
"Сега, тези сценични ефекти с ваденето на някакви законопроекти и заменянето на един с друг, сравняването на текстове предполагам, че са неизбежна част от политическото театро…", каза още правосъдният министър.

Според Иванов двете гилдии – на прокурорите и на съдиите, няма да се капсулират (както твърдят от БСП) защото се запазва “парламентарната компонента” (запазва се изборът на 6-има прокурори и 5-има съдии във ВСС от НС).

АНКЕТА: Одобрявате ли постигнатия консенсус по съдебната реформа?