Среща между лидерката на БСП и съпредседателите на ПП се е провела вчера - за това призна самата Корнелия Нинова на влизане в парламента за първото заседание на 47-то Народно събрание.

"Вчера се видяхме отново с г-н Петков и г-н Василев, следобед. Разговаряхме по спорните въпроси", каза тя пред медиите. И добави, че уговорката им е в неделя "да изчистим всичко".

"Предлаганите от БСП министри преди Национален съвет не са ясни", каза още Корнелия Нинова.

"В ход е подписване на писмено коалиционно споразумение. Предлаганите от БСП министри преди Национален съвет не са ясни", каза още Нинова.

По повечето спорни въпроси, по думите й, социалистите и "Продължаваме промяната" намерили разбиране. 

Бъдещите коалиционни партньори били съгласни да изчакат в БСП да проведат първо своя Национален съвет, а чак след това да подпишат коалиционното споразумение.

"Съгласни са, да. И колегите от ИТН и ДБ са съгласни да изчистим спорните въпроси, да подпишем коалиционно споразумение и след това да говорим за другото", каза Нинова.

"Казусът около председателя на Народното събрание е ясен. Не съм разочарована, че няма да съм аз, да е успешен парламентът", каза още Корнелия Нинова.

Вчера тя отрече да става председател на Народното събрание на ротационен принцип, а след нея и Христо Иванов от ДБ отхвърли да е имало такава договорка между четирите формации в бъдещата коалиция.

Ротационният принцип за избор на председател на НС не е приемлив за нас, коментира по-късно и депутатът от БСП Христо Проданов. Той съобщи, че тяхната номинация за зам.-председател на НС отново е Кристиан Вигенин, а председателят ще бъде от ПП.

"Това, което ще се случи днес е най-голямата партия да излъчи председател", каза Проданов. Ще спазим процедурата, която е била винаги. 

Проданов заяви, че коалиционно споразумени трябва да бъде подписано преди обсъждане състава на МС. Каза, че най-важното са политиките в това споразумение - във всичките сфери, така че да има сигурност, че това, което е договорено, ще се случи.

БСП щяла да се съобри с предложенията за министри на останалите три партии.