Лидерът на БСП Корнелия Нинова за пореден път защити Елена Йончева, чийто имунитет като евродепутат беше поискан от прокуратурата заради обвинението срещу нея за пране на пари.

"Вярвам в невинността на Елена Йончева. Депутатите на "БСП за България" в Европейския парламент я подкрепят единодушно - така, както направихме депутатите в Народното събрание в България. Председателят на групата Петър Витанов ще представи позицията ни пред групата на социалистите и демократите в Европейския парламент" - написа Нинова в профила си във Фейсбук, цитирана от пресцентъра на партията.

Тя призова Сергей Станишев да запознае лидерите на партиите от ПЕС със случая и да излязат с обща позиция в подкрепа на Елена Йончева.

Самата евродепутатка заяви по-рано също в социалната мрежа:

"Практика е Европейският парламент да гласува доверие на националните институции. Това е рутинна процедура. Искам да благодаря на българската прокуратура за предприетите стъпки. Убедена съм, че това е пътя, по който ще се докаже, че тези обвинения са абсурдни. Ще напомня, че в българския парламент дадох своето съгласие за свалянето на своя имунитета. Смятам, че това е в интерес случаят да бъде решен максимално бързо".

През януари прокуратурата повдигна на Йончева обвинение за пране на пари в особено големи размери и за извършени финансови операции с парични средства, свързани с фалиралата банка КТБ. Разследването бе инициирано след сигнал от депутати от ГЕРБ, че парите били прикривани чрез офшорна компания - "Далий Трейдинг Лимитид".