Президентът Румен Радев подписа указ, с който назначава полковник Красимир Станчев на длъжността началник на Националната служба за охрана, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Радев удостоява Станчев и с висше офицерско звание „бригаден генерал“, считано от 30 септември.

Полковникът бе охранител на премиера Сергей Станишев, а след това бе и в екипа от гардове на Симеон Сакскобургготски. Станчев беше зам.-началник на НСО по времето на Ангел Антонов, който го освободи през 2016 г.

В последния около месец НСО се ръководи от временен началник - Росен Тодоров. Той пое функциите, след като началникът на службага Данчо Дяков поиска да напусне и беше освободен.

Красимир Станчев е роден на 2 февруари 1966 г. в София. Завършва Висшето народно военно артилерийско училище "Г. Димитров" в Шумен с магистърска степен "Радиоинженер". 

Офицер от Българската армия от 1990 г. до 1993 г. През 1993 г. е назначен на кадрова военна служба в Националната служба за охрана, като последователно заема длъжностите разузнавач, инспектор, старши инспектор, главен инспектор, началник на група, главен експерт и началник на сектор. Със заповеди на Началника на НСО е повишаван в поредно офицерско звание старши лейтенант (1993 г.), капитан (1997 г.), майор (2000 г.), подполковник (2003 г.) и полковник (2006 г.). 

От май 2014 г. до септември 2016 г. е заместник-началник на Националната служба за охрана. От октомври 2016 г. е началник на сектор в звено "Международно сътрудничество, протокол и връзки с обществеността" на НСО.