Депутатът на ГЕРБ подаде оставка и като председател на софийската организация на партията, предаде БТА.

"Като един от хората на партия ГЕРБ, заради това, че в ГЕРБ имаме нови принципи и възгледи за прозрачност в управлението, подавам оставка", обясни той, цитиран от "Фокус". По думите му това било доблестното поведение.
Преди да обяви решението си, Иванов бе в стаята на председателя на НС Цецка Цачева.
Тя обаче отказа коментар.
 
Причина за двете оставки е скандалът, който избухна около Иванов, след като се разбра, че е опитал да спре телевизионен репортаж за скъпите имоти на митничар, който е негов приятел. Същевременно в интервю за Нова телевизия шефът на митниците Ваньо Танов обвини Иванов, че е ходатайствал Сергей Бранков да бъде назначен за шеф на митница Калотина.

"Оставката на Лъчезар Иванов ще бъде приета", стана ясно от думите на вицепремиера и председател на ГЕРБ Цветан Цветанов пред журналисти в Министерски съвет, предаде "Фокус".
"Всички колеги от Изпълнителната комисия, с които разговарях, приемат оставката на Лъчезар Иванов за двете позиции, които заема в момента", заяви министърът, като уточни, че засега той остава депутат.

"На постовете, които заемаме, не трябва да си позволяваме дори и това, което се случи в момента. Лъчо осъзна грешката си и той самият стигна до този извод след разговорите, които бяха проведени и с премиера, и с мен и естествено, че не трябва да допускаме никакви такива поведения, които да създадат подобни публикации. Не смятам, че един депутат, който и да било той, или един министър трябва да се намесва в журналистически репортаж, който би могъл да даде светлина за някаква злоупотреба или нещо за статуса на българските митничари, или на които и да било други служители. В тази посока подобно обаждане смятам, че е недопустимо", каза още Цветанов.

На въпрос кой ще бъде лидер на ГЕРБ в София сега, той отговори, че когато бъде обсъждано и взето решение от Изпълнителната комисия, то ще бъде обявено.

Съпредседателят на Парламентарната група на партията Красимир Велчев пък разказа пред репортери, че още преди месец Иванов му е споделил, че иска да се оттегли като председател на софийската организация, защото работата му тежала. Но това нямало общо със случая с митничаря.

По повод появилата се информация, че Лъчезар Иванов е опитвал да лобира за  кандидата за шеф на БНТ Радомир Чолаков, Цветанов коментира: "Това, че някой е предложил някакво име – не е толкова съществено. Това смятам, че няма съществено значение, защото и да е лобирал - той не е успял. В тази посока решенията са на друга основа”.

През януари избухна друг скандал около Иванов, след като се разбра, че заедно с тогавашния здравен министър Божидар Нанев са пътували до САЩ на разноски на две неправителствени организации. Днес по повод това пътуване Красимир Велчев каза, че проверката не е доказала нищо нередно.