Петима министър-председатели от левицата в Европа, както и кандидатът за председател на Европейката комисия Франс Тимерманс казаха силни думи в подкрепа на кандидатурата на Сергей Станишев за член на Европейския парламент.

На деня на Европа – 9 май - левите премиери заявиха своята солидарност и изненадаха президента на ПЕС с клип, заснет по време на неформалната им среща преди заседанието на левите премиери Европейския съвет в Сибиу (9 май), на което се прие Декларация за бъдещето на ЕС.

„Познавам Сергей от дълги години, знам колко е отдаден на Европа. Убеден съм, че човек като него трябва да бъде не само начело на социалистическото семейство в Европа, но и да ни представлява в Европейския парламент.“, заяви Педро Санчес, министър-председател и лидер на социалистите в Испания, които спечелиха убедителна победа на току-що проведените парламентарни избори в страната.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас е категоричен: „Бих желал да подкрепя кандидатурата на Сергей. Намираме се на кръстопът и във всяка страна на тези избори трябва да подкрепим прогресивните сили срещу неолиберализма, срещу възхода на крайно десните.“

Подкрепата си за кандидатурата на Станишев обяви и министър-председателят на Португалия Антонио Коща: „Сергей е много добър мой приятел и изключителен ръководител на Партията на европейските социалисти. Надявам се той да остане в ЕП и да води нашето семейство на европейско ниво.“ „В името на общото ни бъдеще - силна социална Европа - пожелавам всичко най-добро в кампанията на моя добър приятел Сергей.“, присъедини се и премиерът на Швеция Стефан Льовен.

Общият кандидат на левицата в предстоящите еврoизбори дава подкрепата си за Станишев като „човек, който отстоява идеите за силен, социален и справедлив ЕС. Той наистина свърши изключително добра работа през последните няколко години.“

Премиерът на Малта Джоузеф Мускат подчерта, че Станишев е един от най-убедените европейци, които е срещал с високо ценена работа и принос в Европейския парламент. Той допълни, че левите премиери като част от Европейския съвет винаги са срещали пълна подкрепа от него.

Платен агитационен материал.

Купуването и продаването на гласове е престъпление.