На 28 февруари 2011 г., понеделник, правителственият самолет Еърбъс 319 ще извърши нов полет до Триполи за евакуация на български граждани.

От въшно министерство призовават желаещите да се евакуират с този полет предварително да заявят това свое намерение в българското посолство в Триполи. Комуникациите в Либия са възстановени, работят мобилните оператори и стационарните телефонни линии.

Желаещите да се евакуират български граждани да се явят на летището в либийската столица в понеделник, 28 февруари 2011 г. към 10.00 ч. местно време. Сборният пункт на летището е в лявата част на терминала пред ВИП-зоната, където ще има и представител на българското посолство в Триполи. Българските граждани трябва да носят със себе си задграничен паспорт, вода и лека храна.

Българите, които все още се намират в Либия, да използват всички възможности за евакуация в следващите дни. Тъй като повечето чужди граждани вече са напуснали страната, се очаква в близко време значително да намалее броят на изпращаните от различни държави полети и кораби за евакуация. Български граждани, които не желаят да се евакуират от Либия, изрично да информират за това българското посолство в Триполи. Телефони за връзка с Посолството и Консулската служба в Триполи: Централа: (00218 21) 3609988, 3605625; Мобилен на временно управляващ, консул – 00218 91 366 51 98 Факс – 00218 21 3609990 Физически адрес на посолството: Ул. „Салма Бен Ал Укуа № 5-7, Триполи.

По-рано днес стана ясно, че са се върнали още 24 българи с помощта на румънски и украински самолети.

Очаква се турският кораб "Искендерун", който вози евакуирани българи, да пристигне около полунощ.

Междувременно дълги опашки се извиха пред банките в Триполи, чиито жители искат да изтеглят 500-те динара, обещани от режима на Муамар Кадафи. В опит да спре вълната на протести правителството обяви в петък финансовата помощ за либийските семейства.

Краят на управлението на либийския лидер Муамар Кадафи е "неизбежен", каза външният министър на Италия, която беше най-близкият европейски съюзник на Джамахирията. По думите на Франко Фратини приятелството и сътрудничеството между Либия и Италия "де факто са прекратени".

Великобритания, Чехия и Белгия пък затвориха посолствата си в Либия. САЩ и Канада прекъснаха дипломатическите си отношения с Либия.

По-рано днес стана ясно, че опозицията в Бенгази е сформирала временно либийско правителство. Негов лидер е бившият министър на правосъдието Мустафа Джалил.