Всички изтичащи между 13 март и 31 октомври 2020 г. лични карти и шофьорски книжки автоматично им се удължава срока на действие с 6 месеца заради извънредното положение. Това разясни шефката на дирекция „Български документи за самоличност“ в МВР Светлана Ценева. Текстовете са от приетото извънредно законодателство.

"Тези документи обаче ще са валидни само на територията на България, и ако човек иска да пътува, ще трябва да си ги подмени, разясни тя.  Целта на мярката е да не се стиган до струпване на хора в момента", обясни Ценева.

Петорно са намалели издаваните лични документи в извънредното положение, добави тя.

Преди седмица за ден са били издадени 5691 лични карти, над 1000 паспорта и 1269 книжки, а на 23 март - 1071 лични карти, 295 паспорта и 271 книжки. Живеещите в чужбина българи имат възможност да си подновят документите през дипломатическите мисии, включително и през изпращане по пощата.

Най-голямото натоварване на паспортните служби тази година се очаква в периода юни-август, след това е ноември-декември, каза Ценева.

Законно пребиваващите в България чужденци, чиито документи изтичат, ще имат 14 дни след края на извънредното положение, за да ги позволят. Тези, които в момента са извън страната пък могат да се завърнат без да им се иска нова виза.

Около 200 мигранти влезли от началото на годината, 125 сме върнали от тях, отчетоха от дирекция „Миграция“. Влизащите в момента бежанци пък се поставят под 14-дневна карантина, през която нямат дори достъп до адвокат. С два месеца след отмяната на извънредното положение се удължават пък разрешителните за оръжие.