След като вчера пръв Бойко Борисов написа това във Фейсбук, днес Павлова обясни на пресконференция, че назначеният нов шеф на УС на Агенция "Пътна инфраструктура" - инж. Стефан Чайков, няма право да заема този пост заради конфликт на интереси.
В Закона за пътищата има задължително изискване председателят на агенцията да няма участие във фирми и акции на свое име към датата на сключване на договора си.

"Той е професионалист, работила съм с него, но ние виждаме, че има 12 фирми, в които инж. Чаков, който вече е в встъпил в длъжност, е акционер. Това нямаше да е проблем, ако бе подал заявление за излизане от тях", добави Павлова, цитирана от "Фокус".

Според нея назначението на Чайков може да създаде риск от спиране европейските пари за пътища. Притесненията й са свързани и с подписания вече от него договор за изграждане на обходен път на Монтана на обща стойност 50 млн. лева. Павлова призова да се провери дали договорът е легитимен.

"Министърът на регионалното развитие би следвало да прекрати договора на инж. Чайков", настоя още Павлова, като подчерта, че сега той е нелегитимен председател.

Стефан Чайков е подписал всички изискуеми декларации за подписване на договор при встъпване в длъжност, отрече обаче министър Десислава Терзиева.

На пресконференцията на ГЕРБ Александър Ненков помоли медиите да проследят казус със съпруга на Терзиева, който е председател на асоциацията на всички черноморски концесионери.

"Случайно или не, едно от първите изявления на г-жа Терзиева започна с това, че именно натам ще се насочат огромни усилия, промени и т.н.”, каза Ненков.

Депутатът коментира, че за последните месеци премиерът Пламен Орешарски не оставил впечатление, че познава хората, които назначават през главата му, затова му дават жокер да провери дали тази информация е достоверна и да вземе мерки.

Малко след призива му от регионалното министерството пуснаха прессъобщение, че министър Терзиева не е в конфликт на интереси.

"В Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси са уредени хипотезите, при които лице на публична длъжност е в конфликт на интереси. При министър Десислава Терзиева не е налице нито една от предвидените хипотези. Тя не е нито съпруга, нито се намира във фактическо съжителство или в роднинска връзка с лице, което да поставя министъра в икономическа или политическа зависимост", заявяват от МРР.