Това предупреди в свой доклад Институтът за модерна политика (ИМП), съобщи "Сега.

Резултатите от вота са оформили мозаечна структура на 43-ото Народно събрание. Тя се очертава на две нива - от една страна има обща фрагментация (осем политически сили) без ясно изразено политическо мнозинство. От друга страна част от тези политически субекти на свой ред са вътрешно раздробени и нееднородни (Патриотичен фронт, Реформаторски блок), а някои представляват по-скоро временни „коалиции по интереси", а не програмно и идейно хомогенизирани политически субекти („България без цензура", преименувана след изборите в „Български демократичен център"), коментираха експертите.

Именно поради това от Института за модерна политика предупредиха за някои опасности, с които може да се сблъска НС и направиха серия от препоръки за преодоляването им.

Сериозна опасност, която съзират от Института за модерна политика, е хроничната политическа нестабилност. Според експертите тя произтича от липсата на ясно изразено политическо мнозинство, мозаечната структура на парламента и правителствената коалиция, основана на сложен пакет от двустранни договорки и програмни споразумения.

Според Института за модерна политика тази нестабилност ще проличи най-вече в ключови дебати и гласувания - за бюджета, за данъците, за националната сигурност, съдебната реформа и други.

Недостатъчната представителност на 43-ото НС и би довела негативни последствия като нарастване на социалното напрежение и засилване на отчуждението на гражданите от политическата система. Това е предпоставка за създаване на изолация на значителни групи в обществото от законодателния процес.

Новоизбраният парламент, подобно на предходния, ще ходи по живите въглени на общественото недоволство, предупредиха още от ИМП.

 За преодоляване на всички тези опасности от Института за модерна политика правят серия от конкретни препоръки.

Експертите намират за необходимо всички предложения за второ четене, които се правят от депутатите, да бъдат публикувани своевременно на сайта на парламента. Те се мотивират с факта, че именно между двете четения съществуват най-широки възможности за прокарване на лобистки поправки.

Сред другите препоръки са въвеждане на регламент за разкриване на информация за организации и лица, които лобират за промени в законодателството, какви са техните източници на финансиране (публични, частни, от чужди държави и организации); публичен регистър на гласуванията на депутатите в достъпна през интернет база данни с възможности за персонално, хронологично и тематично търсене, публични изслушвания на кандидатите за висши държавни органи, избирани от НС, в духа на предложенията, внесени от ИМП още през 2011 година.

Експертите препоръчват да се приеме допълнение в Закона за устройството на държавния бюджет за радикална прозрачност на бюджетните разходи. Това трябвало да стане чрез създаване на публично достъпна чрез интернет база данни с основните видове разходи на министерства и агенции, техните договори, контрагенти и други. 

Институтът за модерна политика стартира инициатива за разширяване на гражданския контрол върху депутатите чрез специална онлайн-платформа - на http://pitai-deputatite.com. Гражданите ще могат да намерят депутата, който ги интересува - по име, по парламентарна група, по район, след което ще могат да отправят въпроси.