Около президента Румен Радев има перспектива да бъде заформен нов политически проект, който, ако излезе на политическата сцена, лесно ще спечели 7%. Това каза пред bTV социологът проф. Михаил Мирчев. Според него за по-силна подкрепа на президента ще са му необходими още 1.5 до 2 години.

Той обаче отхвърли тезата, че партията, ако бъде сформирана, ще се присъедини към БСП като коалиционен партньор с крайна цел - победа на изборите.

"Поне от една година насам президентът Румен Радев анонсира, че ще прави партия. "Аз бих подкрепил партия" - всички подразбират, че това ще бъде партия около него. Тя няма да бъде лява, няма да бъде социалистическа, ще бъде центристка. Ако гледаме лицата, които са близко до него, тази партия ще бъде препълнена с хора от бившето НДСВ. Ключова фигура ще бъде Соломон Паси. Много хора се заблуждават, че президентът Радев е проруски, про-Путински настроен, напротив - всички тези хора са проамерикански настроени", коментира Мирчев.

Друг човек, който според него, ще стане част от потенциалния нов политически проект, ще бъде бившият служебен премиер проф. Огнян Герджиков.

През 2017 г. Герджиков оглави служебния кабинет, назначен от президента Радев. В тази връзка Мирчев коментира, че според него именно служебното правителство е спомогнало ГЕРБ да спечели вота тогава:

"Той е виновен за третия мандат на Борисов, защото му даде възможност да спечели изборите по един убедителен начин. А беше длъжен тогава - чрез инструментите на служебния кабинет, да ограничи беззаконието на тогавашните избори - парламентарните предсрочни избори през 2017 г. Ангажирам се с това нещо", каза Мирчев.

Според социолога е възможно БСП да излязат с неочакван коалиционен ход, остро обаче разкритикува потенциална коалиция с ДПС.

"Много късно се сетиха да се отделят от соколово-вълчата прегръдка на ДПС. Лично аз съм ги съветвал това да започнат да го правят още през 2003 година, когато се видя, че ДПС са изключително некоректен политически партньор - става въпрос за местните избори 2003 година", коментира Мирчев.

По думите му левицата е получила като подарък неочаквано добър ход, който ще им помогне в предстоящите избори - а именно повдигнатото обвинение срещу Елена Йончева.