Съветът на Европейския съюз очаква решението на България за започване на преговорите за македонското членство в Общността. Всички чакаме България да отмени ветото и комуникацията ни продължава. Очакваме в следващите дни да има някои конкретни стъпки по отношение на обмена на предложения, чакаме експерти от двете министерства на външните работи да се срещнат и да сближат тези позиции още повече с възможности за намиране на решения. След това ЕС влиза с предложенията на председателството и по този начин завършва целия пакет. Това подчерта министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи пред скопската телевизия "Сител", цитиран от "Фокус".

Първият дипломат на Скопие изрази увереност, с оглед сериозността на момента, че 14 дни са напълно достатъчни на базата на това, което е свършено до този момент, за да бъде постигнато споразумение. За тази цел обаче са необходими две страни, така че позицията на България ще стане ясна, след като Северна Македония изрази вижданията си.

"Самото обявяване на сформиране на политическо правителство в София значително ще улесни процеса. В рамките на годината имаше в България се проведоха три пъти избори, не стана възможно съставянето на правителство, което попречи на нормалната комуникация. Сега самото обявяване, че има сериозен шанс за съставяне на коалиция в София дава оптимизъм, че този въпрос ще доведе до решение. Не прекъснахме комуникацията със служебното правителство", добави Османи на пресконференцията в МВнР, на която представи бюджета на министерството за 2022 г.

Министърът информира, че тези дни се работи усилено по дефинирането на македонския отговор на "пет плюс една точки". Това ще бъде основата за следващия кръг от разговори между експерти и от двете външни министерства.

"Моментът на включване на политическото правителство ще бъде решаващ, но трябва да имаме известна подготовка, за да продължим по-нататък на политическо ниво, за да разрешим проблемите. Все още работим с надеждата да постигнем този срок през декември, въпреки че дори след 14-ти декември словенско председателство има право да свика извънредна среща на министрите за Европа, за да се вземе решение през всеки ден до 31 декември или през първите седмици на януари. Френското председателство също не е свързано с конкретна официална среща на външните министри на ЕС", обясни Османи.

Да работим сякаш всеки ден е наш вариант, но политическото управление в България, разбира се, е важен компонент в това отношение, допълни външният министър на югозападната ни съседка.

"Ако този процес на комуникация се засили, първо на ниво експерти от двете министерства, чрез обмен на мнения и чрез двете МВнР, и всичко това е последвано от политическа комуникация между две политически правителства или президента, който сега бе преизбран в България, мисля, че може да се намери решение. Според темите, които обсъждаме, според предложенията, които се обменят, смятам, че наистина има място за намиране на решение. Просто не сме толкова далеч, че сега да не можем да засилим тази комуникация и да използваме момента, който е много важен. И моментът е важен, защото контекстът не се подобрява допълнително по отношение на възможността за намиране на решение и България все повече разбира, че то е толкова важно, колкото и за нас, и за тях", добави Османи.