„Президентът Румен Радев се обиди, защото му казах истината в очите - тези консултации са много закъснели“, това заяви лидерът на партия "Воля" и зам.-председател на парламента Веселин Марешки по повод острите реплики, които си размениха с държавния глава по време на консултациите за предстоящите избори.

„Казах му, че консултациите му са безвъзвратно закъснели 13 дни преди да трябва да обяви датата за гласуване. Това е израз на страх и некомпетентност. Не знаем кой му дърпа конците. Това е опит за пиар. Ще запомним мандата му с това, че въпреки надеждите на милиони българи да покаже далаверите на политиците, не направи нищо. Румен Радев прилича на оня варненския кмет, който ме победи на балотажа с малко, но после варненци го изгониха с камъни, същата ще е съдбата и на Румен Радев, и него ще го изгонят с камъни“, заяви Марешки в предаването "Лице в лице" по bTV.

Според него с призива „Мутри, вън“ Радев е допуснал именно мутрите в протестите и е изгонил обикновените и свестни хора от площада. По думите ми президентът действа така, че отново тези хора да спечелят изборите.

Освен това Марешки смята, че държавният глава не е засегнал важни теми като „гласуването на неграмотните, което е голям проблем“, а също така при управлението си не е обърнал внимание на „картела при горивата“, за който не казал нито дума.

Мандатът на Радев е пълен провал. Ако трябва да поставя оценка на мандата на управляващите, то тя ще е 4 и половина. Има неща, които си вършат добре. Оценката обаче ще им я дадат българските граждани“, коментира Марешки.

А след думите на президента, че няма да влезе повече в Народното събрание, той коментира:

„Не се натискам да влизам в следващия парламент. Знам, че като вляза, ще е подобре за българските граждани. Виждаме как стари муцуни се представят за нови и с бели дрехи. Социолозите им надуват гласовете, но това не е така. Ние сме единствените, които сме нови и не сме участвали в управлението.

„Нека само да ни дадат проекта за държавните бензиностанции, за една година ще залеем страната и хората ще благоденстват. Не ни дават шанс, защото ние имаме друго темпо. Ние нямаше да влезем в никакво управление, ако не бяха приели идеята ни за социални бензиностанции… То не е социални, а за нормални бензиностанции. Това би тласнало държавата и би ни направило не „тигъра“ на Балканите, а „тигъра“ в Европа и всички отстрани ще цъкат с език и ще се чудят какво се случва“, каза лидерът на "Воля".

По думите му у нас продължава да действа картел за горивата и "фармацевтична мафия", защото "институциите се поддават на изкушения".

Политикът бизнесмен изтъкна, че още през 2017 г. е предлагал видеонаблюдение на изборния процес, а през 2018 г. - въвеждане на електронно дистанционно гласуване, но сега е твърде късно за такива промени в изборния закон.

„Ако всички тези хора ме бяха подкрепили през 2017 г., сега щяхме да имаме видеонаблюдение. Ако всички тези хора ме бяха подкрепили за дистанционно електронно гласуване – две елементарни мерки, които решават всички проблеми на изборния процес за различни органи на власт“, каза Марешки.

„Българите в чужбина ще гласуват както и досега. И на 28 март, и на 15 април ситуацията в държавите с пълен „локдаун“ ще е еднаква", допълни той.

Марешки обяви, че има пълно доверие на ЦИК за изборния процес.

„Дадохме шанс на хората, които искаха това правителство да изкара мандата си, а сега искаме да дадем шанс на всички хора, които не харесват това управление, да го покажат на първата възможна дата - 28 март“, подчерта лидерът на "Воля".