Моделът на управление на Европейския съюз е авторитарен, работи със заплахи и шантаж, а икономическите и социалните резултати са катастрофални. Това заяви Марин Льо Пен лидерът на френските националисти "Национален сбор" в предаването "Лице в Лице" по bTV.

"Европейският съюз отслабва, искам да спася Европа - да върна силата ѝ, сигурността на нациите, които съставляват Европа и да създам сдружение между държавите, където свободно, по желание да участват в проекти, защитавайки интересите на народите си. Искам да се спре това заливане от мигранти и ние сами да решим дали искаме да приемаме хора, всеки сам да решава за себе си, а това вече не е възможно заради Европейската комисия", коментира лидерът на френските националисти.

Според нея политиката на ЕС спрямо мигрантите е вредна за държавите-членки, защото Европа няма сили да интегрира всички, бягащи от войната в Близкия Изток. Льо Пен заяви, че във Франция има над 7 млн. души, които са под границата на бедността, а правителството не се е погрижило за тях.

"Европейският съюз е колонизиран от немците, всички длъжностни места в Съвета, в Комисията и в Парламента са колонизирани от немците. Какво правят те - защитават своите интереси. Аз искам да защитавам интересите на Франция, а г-н Марешки тези на България. Това не трябва да ни забранява Германия да го правим. Загубихме гърците, защото дори се изпълнява атака срещу тях. Г-н Макрон обижда хората в Европа, казва им, че са луди. ЕС беше мир, сега виждам само конфликти и икономическа война", заяви Льо Пен.

Днес Марин Льо Пен и европейските националисти подкрепиха ВОЛЯ за евровота.

"Ние и нашите съюзници се доверихме на г-н Марешки, който се представи пред нас с ВОЛЯ и ни се стори, като най-близък до нашите виждания - да възвърне свободата, в която работи. Всички в нашия съюз се стараем да подкрепяме националната си идентичност", каза Льо Пен.

Лидерът на ВОЛЯ Веселин Марешки обясни, че преди година и половина за първи път се е срещнал с лидера на френските националисти. "Техните коалиционни партньори от австрийската "Партия на свободата" се свързаха с нас, поканиха ни във Виена, там се запознахме, много бързо разбрахме, че сме от "едно тесто". На Конгреса в Ница подадохме документи и бяхме приети в политическото семейство. Надявам се, че май месец ще имаме добър резултат, който ще ни даде възможност да имаме евро-представители", допълни Марешки.

Марин Льо Пен коментира протестите във Франция, където хората също са недоволни от високите цени на горивата. По думите ѝ Европейската комисия изисква от правителството да приложи мерки върху покупателната способност, а това оказва влияние върху средната класа.

"Цените на горивата е увеличена средно със 70% заради данъци. Французите не могат да се справят вече с това и показват своя бунт срещу това правителство, което прави подаръци на богатите, но изцяло забравя добруването на народа", каза Льо Пен.

"Ако французите, с техните доходи, страдат от картела, представете си как се чувстват българите. Това е нашето послание - ние, имаме волята, качествата и силата да се преборим у нас с този проблем. Това е една от основните ни точки в програмата", посочи Марешки и допълни, че подкрепя протести в България и Франция.

Лидерът на френския "Национален сбор" заяви, че не съжалява за заема, който е изтеглила от Русия, защото нито една европейска банка не ѝ е отпуснал такъв.

"Аз уважавам Русия, смятам, че Европа греши, че се води Студена война срещу Русия. Всички имаме общия интерес да създаваме икономическа и стратегическа връзка с Русия, Русия не е опасност. Не Русия дойде във Франция да убива хора, а "Ислямска държава". Аз искам да имам добри взаимоотношения със САЩ, Русия, Китай или Индия, но без да сме под властта на едни или други", коментира Льо Пен.

Коя е Марин Льо Пен?

Председателката на Националното движение Марин льо Пен е родена на 6 август 1968 година като Марион Ан Перин льо Пен в парижкото предградие Ньой сюр Сен, известно в българската история като Ньой.

Дъщеря е на основателя и исторически лидер на крайнодесния Национален фронт Жан-Мари льо Пен и още 18-годишна се включва в дейността на партията. Наследява го на поста през 2011 година, след разрив на отношенията им заради крайните му възгледи и коментарите му по отношение на евреите и Холокоста.

За 7 години начело на партията променя нейния облик напълно. Дори и името - от юни тази година "Националният фронт" се нарича "Национален сбор", отървал се от дългогодишните етикети "крайнодесен" и "ксенофобски". Но запазва националистическите и евроскептични възгледи.

Марин льо Пен се обявява за промяна на Европейския съюз в "Съюза на европейските нации". На последните избори за Европарламент през 2014 г. изведе партията, като първа политическа сила във Франция. Изпревари десния "Съюз за народно движение" и получи два пъти повече гласове от Социалистическата партия. На последните сондажи за Европарламент изпреварва и формацията на президента Макрон.

Съпредседател е на парламентарната група "Европа на нациите и свободата". Същевременно заради фиктивни назначения и злоупотреби със средства в Европарламента, френски съд я лиши от 2 млн. евро, което е близо половината ѝ обществена субсидия за партията.

Съхранява и запазената марка на Националния фронт да казва на висок глас онова, което французите мислят, но традиционните партии не смеят да изрекат. Възнамерява да ограничи до минимум не само незаконната, но и законната миграция.

Не споделя възгледите на редица европейски лидери да демонизират Русия и има добри отношения с Владимир Путин. Обещава да признае руския суверенитет над Крим, ако стане президент. Преди година не успя, въпреки че стигна до балотаж с Еманюел Макрон и получи доверието на 34% от избирателите.