Дезинформацията се разпространява онлайн шест пъти по-бързо от истината, съобщи днес еврокомисарят по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел при представянето на насоки за учители по цифрова грамотност.

Тя се позова на изследване, според което за 80 на сто от гражданите на ЕС фалшивите новини са предизвикателство за тяхната страна и за демокрацията. По нейните думи данните показват, че половината европейци на 15 години не знаят как да различат дезинформацията. Еврокомисарят посочи че дезинформацията води до разделение в обществото и носи поражения.

Младежите от най-ранна възраст трябва да бъдат в състояние критично да оценяват това, което виждат онлайн. Нуждата от учители със съответните способности е ясна, заяви Габриел.

Намираме се във време, в което на континента избухна война, последваха най-голямата миграционна криза в съвременната история, енергийна криза, пандемията още отшумява. Това доведе до множество неверни твърдения онлайн, умишлено създадени, за да подронят нашите демократични основи и да поставят под въпрос европейските ценности, обобщи еврокомисарят.